Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Anni Huhtala vastaa Kauppalehden mielipidekirjoituksessaan yritystukityöryhmän puheenjohtajalle, kansanedustaja Mauri Pekkariselle (kesk.).

Pekkarinen joutui arvostelun kohteeksi parlamentaarisen yritystukityöryhmän jäätyä ilman esitystä leikattavista tuista. Hän vastasi ryöpyttämällä VATT:ia, jolla oli ryhmässä asiantuntijaedustus.

– Ihan tolkuton VATT on tuonut yritystukiin kaiken mahdollisen. Siitä sitten syntyi käsitys, että leikattavaa on miljardien eurojen edestä, Pekkarinen syytti.

Huhtala vastaa, että VATT toi yritystukityöryhmään pysyvänä asiantuntijajäsenenä tieteellistä näkökulmaa tukien arviointiin. Hän huomauttaa, että VATT:n näkemykset eivät olleet ryhmän työn lähtökohta.

– ”Tolkuttoman VATT:n” sijaan työryhmän lähtökohtana oli tosiasiassa TEM:n 2017 julkaisema, virkamiesten kokoama selvitys yritystuista (yhteensä noin 4 mrd. euroa) ja niiden vaikutuksista, Huhtala kirjoittaa vastauksessaan.

– Jos jotain, VATT toi yritystukityöryhmään pysyvänä asiantuntijajäsenenä tieteellistä näkökulmaa tukien arviointiin. Tämä on tärkeää, jotta yritystuet koituisivat yhteiseksi eduksi. Yritystukien vaikuttavuus saadaan selville määrittämällä niille tavoitteet ja arvioimalla tavoitteiden saavuttamista säännöllisesti ja huolellisesti, hän lisää.

Mainittu työ- ja elinkeinoministeriön selvitys valmistui keväällä 2017 hallituksen puolivälitarkastelun työkaluksi. Selvityksen mukaan valtion noin 55 miljardin euron vuosibudjetista noin neljä miljardia euroa menee erilaisiin suoriin yritystukiin ja epäsuoriin verotukiin.

VATT totesi omassa, valtioneuvoston teettämässä tutkimuksessaan vuonna 2015, että suoria yritystukia jaetaan Suomessa vuosittain noin 1,3 miljardia euroa. Lisäksi yritysten toimintaan vaikuttavia verotukia on noin 6 miljardia euroa, VATT totesi.

Lue lisää aiheesta:

Etujärjestöt torppasivat kaikki yritystukien leikkaukset? Mauri Pekkarinen ärähtää kriitikoille

Antero Vartia avautuu Pekkarisen yritystukityöryhmästä: ”Varajäsenet pihalle – EK ja SAK jäivät”

Mauri Pekkarinen parahtaa yritystukien perkauksesta: ”En ymmärrä miksi hallitus tämän aloitti ja miksi vielä suostuin puheenjohtajaksi”

”Tämän järjestelmän ylläpito on täysin käsittämätöntä” – Kansanedustaja vaatii miljardien yritystuille stoppia