Britannian entinen pääministeri Tony Blair antoi palaa muistelmissaan. Blair kirjoittaa muun muassa arvanneensa, että hänen seuraajansa Gordon Brown epäonnistuu katastrofaalisesti.

Blairin mukaan yhteistyö valtiovarainministeri-Brownin kanssa oli tuskallisen vaikeaa, eikä Brownissa ollut pääministeriainesta.

–Osasiko hän poliittisen laskelmoinnin – kyllä. Entä poliittisen tunteen – ei. Oliko hänellä analyyttistä älyä – taatusti. Tunteellista älyä – nolla, tuomitsee Blair 700-sivuisessa kirjassaan.

Prinsessa Dianasta Blair kertoo pitäneensä todella paljon, vaikka tämä olikin Blairin itsensä kaltainen ”manipuloija”: Olin tietysti kauniiseen prinsessaan yhtä lääpälläni kuin kuka muu hyvänsä, mutta olin samalla myös varuillani, kirjoittaa Blair.

Alkoholinkäytöstään Blair kertoo seuraavaa: Menneiden päivien normeilla en ollut alkuunkaan mikään ryyppymies eikä juominen lounasaikaan ollut mahdollista muuta kuin joulupäivänä. Mutta jos mitataan sillä, mistä kaikki aina valehtelevat eli annosten määrällä viikossa, olin kyllä äärirajoilla. Viskiä tai gin tonicia ennen illallista, muutamia lasillisia tai jopa puoli pulloa viiniä. Ei mitään täysin kohtuutonta. Minulla oli rajat. Mutta olin kyllä tietoinen siitä, että siitä (alkoholista) oli tullut minulle tuki ja turva.

Blair puolustaa kirjassa jälleen hyökkäystä Irakiin, vaikka sureekin verenvuodatusta. Blair pitää kuitenkin sotaan osallistumista ja Saddam Husseinin syrjäyttämistä oikeana päätöksenä.

–Tilanne oli hirveä hyökkäyksen jälkeen, mutta Saddamin ja hänen poikiensa valtakauden jatkuminen olisi ollut luultavasti vielä paljon pahempi vaihtoehto.

Blair myöntää, että Britannian ja Yhdysvaltain olisi pitänyt varautua sodanjälkeiseen kaaokseen. Liittouma ei ollut ennakoinut painajaista, joka repi Irakin sisällissodan partaalle.

Yhdysvaltain edellistä presidenttiä George W. Bushia hän kuvailee äärimmäisen rehdiksi ja todelliseksi idealistiksi. Arvostelijoitaan Blair syyttää kohtuuttomuudesta.

–Luulevatko he tosiaankin, että en välitä, että en tunne mitään tai sure koko sielustani ihmishenkien menetyksiä.

Hän sanoo omistavansa suuren osan loppuelämästään Lähi-idän rauhanlähettilään työlle ja sovinnon rakentamiselle islamilaisen maailman kanssa.

Pohjois-Irlantia käsittelevässä luvussa Blair mainitsee presidentti Martti Ahtisaaren, joka osallistui IRA:n aseriisunnan valvontaan. Hän kehuu Ahtisaarta taitavaksi ja vaatimattomaksi.

–Martti on harvinaisuus politiikassa ja elämässä.

Brittimedia on julkaissut Blairin paljastuksista jutun toisensa jälkeen keskiviikkona.