Tavalliset ruokayrtit voivat olla avainasemassa luomuruoan tuotannossa ja yleisempien tuholaisten torjunnassa, kertoo BBC.

Perinteiset tuholaistorjunta-aineet voidaan osin korvata rosmariinilla, mintulla, neilikalla ja timjamilla, uskovat tutkijat.

Luonnonmukainen torjunta-aine koostuu vesiseoksesta, johon on sekoitettu pieniä määriä kahdesta neljään eri yrttiä. Tämä seos saa hyönteisen hylkimään satoa tai vastaavasti tappaa sen kokonaan.

Jotkut vastaavanlaiset kaupalliset tuotteet ovat osoittaneet toimivuutensa mansikka-, pinaatti- ja tomaattisatojen suojaamisessa kirvoja ja punkkeja vastaan.

Rosmariinin, mintun, neilikan ja timjamin käyttöä tuholaistentorjunnassa on tutkittu vuosikymmenen ajan. Tutkimuksen johtaja Murray Isman Brittiläisen Kolumbian yliopistosta kertoo, että luonnonmukaiset tuholaistorjuntatuotteet kasvattavat markkinoilla osuuttaan. Toisin kuin tavanomaiset hyönteismyrkyt luonnonmukaiset tuotteet eivät vaadi käyttölupia ja ne ovat helposti saatavilla. Lisäksi pienemmällä todennäköisyydellä hyönteiset kehittävät yrteille vastustuskyvyn ja ne ovat myös turvallisempia maanviljelijöille.

Ongelmana kuitenkin on, että yrttien torjuntateho on hyvin lyhytaikainen. Yrttinesteseos voi haihtua jopa muutamissa tunneissa, kun taas perinteiset hyönteismyrkyt kestävät päiviä ja jopa kuukausia. Yrttitorjunta-ainetta joudutaan käyttämään myös huomattavasti suurempia määriä.

Ismanin mielestä kaupallisessa ruoan tuotannossa paras vaihtoehto toukkien, heinäsirkkojen, kovakuoriaisten ja muiden suurien hyönteisten torjunnassa ovatkin edelleen perinteiset torjuntamenetelmät.