Tornion järjestelykeskuksen perustamista äänestyksessä vastustanut kaupunginvaltuutettu Janne Olsen (sd.) kiittelee keskuksen toimineen alkuruuhkan purkautumisen jälkeen hyvin.

Olsen kuului valtuutettuihin, jotka eivät vastustaneet pakolaisten vastaanottamista mutta jotka katsoivat, että Tornio on liian pieni paikka keskukselle.

– Molemminpuolinen turvallisuus oli päällimmäisenä mielessä. Ensisijaisena torniolaisten turvallisuus, sillä keskusta kaavailtiin keskelle Tornion kaupunkia, mutta myös turvapaikanhakijoiden turvallisuus, sillä keskeisen sijaintinsa vuoksi järjestelykeskus saattaisi kokea monenlaisia ulkopuolisia uhkia, Olsen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

– Vaikka vastustinkin järjestelykeskuksen sijoittamista Tornion ydinkeskustaan, täytyy sanoa, että järjestelykeskus on toiminut todella hyvin. Uudet turvapaikanhakijat eivät näy Tornion katukuvassa millään tavalla ja se johtuu vain ja ainoastaan hyvin organisoidusta toiminnasta. Toki hyvään toimivuuteen on varmasti vaikuttanut myös se, että turvapaikanhakijoiden määrä on tosiaan pudonnut sieltä 500:sta 150-200 per päivä ja varmasti talvea kohden määrä laskee entisestään, Olsen jatkaa.

Kun keskusta perustettiin, osa Torniossa rajan ylittäneistä tulijoista lähti siirtymään itsenäisesti eri puolille Suomea. Nyt kaikkien täytyy rekisteröityä turvapaikanhakijoiksi järjestelykeskuksessa, josta viranomaiset kuljettavat heidän eteen päin.

– Jos maahanmuutto oli vielä kuukausi sitten hallitsematonta, niin länsirajan kohdalta voidaan tässä vaiheessa todeta, että tilanne on nyt hallinnassa, Olsen summaa.

– On ollut mykistävää nähdä eri viranomaisten määrä ja ammattitaito tässä asiassa. Väitän, että Torniossa ei ole koskaan ollut näin turvallista.

Olsenin mukaan Tornion kolmessa rajanylityspaikassa ”jokaisessa on massiivinen määrä rajavartiolaitoksen ja tullin henkilöstöä tekemässä ulkomaalaisvalvontaa”.

– Käytännössä homma toimii niin, että Tornion ja Haaparannan yhteiseen matkakeskukseen (joka sijaitsee Ruotsin puolella) tulee linja-auto, joka ajaa mahdollisimman lähelle rajaa. Turvapaikanhakijoita on Ruotsin puolella ohjaamassa Ruotsin poliisi, joka auliisti näyttää turvapaikanhakijoille suunnan johon lähteä. Rajan ylitettyä Tullin ja rajavartiolaitoksen henkilöstö ottaa porukan haltuun ja ohjaa rajan tuntumassa odottaviin linja-autoihin, jotka ajavat suorinta tietä n. 500 metrin päässä sijaitsevaan järjestelykeskukseen. Järjestelykeskuksessa vastassa on poliisi, joka hoitaa rekisteröinnin.