EU on antanut asetuksen, jossa käymisteitse valmistettujen makusiidereiden ja -lonkeroiden tulliluokitus voi muuttua käytännössä ilman siirtymäaikaa. Panimoliitto tulkitsee asetusta niin, että se vaikuttaa kaikkiin makutuotteisiin, mutta kaikki panimot eivät ole aivan samalla kannalla.

Nyt menee vaikeaksi. EU on 3. kesäkuuta antanut päätöksen tullinimikkeiden muutoksesta, joka vaikuttaa Panimoliiton tulkinnan mukaan suoraan erityisesti Suomessa suosittuihin mustikka-, karpalo-, ja mansikkasiidereihin ja vastaaviin lonkeroihin.

LUE MYÖS: Kansanedustaja laski: Ruuhkamaksusta jopa 130 €/kk -lisälasku – ”Aikooko hallitus todella sallia?”

Tullinimikkeen muutos luokasta 2206 luokaan 2208 nostaisi näiden ”makutuotteiden” veroa kolmasosalitran pullossa ja tölkissä tulliluokituksen muutoksen myötä peräti 41 prosenttia.

Panimoliiton Riikka Pakarinen laskee, että 0,33 litran pullossa, jonka vahvuus 5,5 prosenttia, veroluokka 2206:ssa veron osuus on 0,63 euroa ja veroluokassa 2208:ssa 0,89 euroa eli ero on 26 senttiä.

Pakarinen perustelee Panimoliiton tulkintaa sillä, että EU:n asetuksessa perustellaan tulliluokituksen muuttamista hieman oudosti: ”jos lopputuotteessa hämärtyy jollain tapaa tuotteen pohjamaku.”

”Siideri esimerkiksi tehdään usein käymisliemeen, jossa pohjana voi olla vaikka omenaviini. Prosessissa siihen lisätään makuna vaikka mansikka-aromi, niin siitä tulee mansikkasiideri. Uuden tulliluokituksen mukaan lopputuote maistuu siis mansikalle eikä omenalle, mistä käymispohja on tehty, niin sen vuoksi makusiideri siirretään sitten korkeampaan 2208-tulliluokkaan”, Pakarinen sanoo.

”Käytännössä siis enää omena- tai päärynäsiideri olisivat alemmassa veroluokassa, koska niistä on tunnistettavissa tuotteen pohjamaku”, Pakarinen sanoo.

Jos Pakarinen on tulkinnassaan oikeassa, muutoksella on hirmuiset vaikutukset Suomen siideri-ja lonkeromarkkinoihin, Viime vuonna Panimoliiton tilastoissa siideriä kulutettiin lähes 27 miljoonaa litraa ja lonkeroita eli Long drink -juomia 51 miljoonaa litraa.

Merkittävä osa kulutetuista juomista on juuri makutuotteita eli niihin on lisätty joko aromina tai mehuna toista makua kuin niiden pohjamaku on.

Mutta, mutta. Asia ei silti ole aivan näin selvä.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka tulkitsee asiaa hieman toisin.

”EU:n päätöksessä tavaran kuvauksessa on kaksi tuotetta, jotka nostetaan kovempaan veroluokkaan: toinen on se, että käyneeseen omenamehuun sekoitetaan tislattua etyylialkoholia ja muita aineita, joka siksi menettää käyneen omenamehun ominaisuudet ja ominaispiirteet. Toinen on, että alkoholipitoinen neste valmistetaan sokerijuurikasuutteesta käymisen avulla ja prosessissa siihen sitten lisätään erilaisia makuja.”

Aarikan tulkinta on se, että jos panimo tekee siiderin tai lonkeron ”pohjamaun” käymisteitse ilman viinan lisäämistä omenoista tai päärynöistä ja lisää niihin esimerkiksi mustikkamehua tai vaikka sitruunamehua makuaineeksi, niin veroluokitus ei muutu.

”Minun tulkintani on tällä hetkellä, että eniten se vaikuttaa Koffin lonkeroon”, Aarikka sanoo.

Mitä Tulli sanoo?

Ongelmana tällä hetkellä on se, että EU:n päätöksen tulkintavalta on Tullilla, ja sieltä sitä luvataan alan toimijoille vasta 26. kesäkuuta eli samana päivänä, jolloin asetus astuu voimaan.

”Tuo muutosajankohta on ihan posketon. Jos Panimoliitto on oikeassa, niin eihän lonkeroita ja siidereitä ole edes teknisesti mahdollista hinnoitella uudestaan näin nopealla aikataululla. Tai voi sitä veroa ruveta tietenkin keräämään tuosta päivästä lukien, mutta se tarkoittaa sitä, että kaikki yritykset (panimo ja kauppa) kärsivät sen sitten nahoissaan”, Aarikka sanoo.

Myös Riikka Pakarinen on juuri asian nopeuden vuoksi ihmeissään. ”Mitään siirtymäaikoja ei ole annettu. Saimme vain Tullin ilmoituksen, että muutos tapahtuu 26. kesäkuuta.”

LUE MYÖS: ”Älytön vero” kaupan hedelmätiskillä – Antti Rinteen hallitus puuttuu asiaan

Aarikka toivoo oman yrityksensäkin puolesta, että Panimoliitto olisi tulkinnassaan väärässä. ”Teimme viime vuonna siidereitä noin kuusi miljoonaa litraa, ja niistä verotuksen nousu koskisi ehkä jopa 90 prosenttia tuotteista. Jos näin kävisi, olisi selvää, että näiden tuotteiden valmistus hiipuisi. Lähes 30 prosentin hintaero on vain tuossa hintaluokassa liikaa.”

Samaa sanoo Pakarinen. Hän ei usko, että isoilla panimoilla olisi enää haluaa jatkaa makusiidereiden ja -lonkeroiden tekemistä, ei ainakaan samassa mitassa kuin tällä hetkellä.

”Toki kuluttajat päättävät, mutta hintaero olisi kyllä turhan suuri, kun vieressä on selvästi halvempi tuote.”

LUE MYÖS: Yksi alkoholiluku jäi kertomatta, Panimoliitto älähti heti – Näin vastaa THL:n tutkimusprofessori