Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) aborttipuheet ovat nostattaneet taas vastalauseiden myrskyn. Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar vaatii hallitusta vaihtamaan ulkoministeriä.

Argentiinan senaatti päätti torstaina, ettei se laillista aborttia maassa. Blogissaan Soini kehuu Argentiinan olevan ”hieno maa”.

–Mitäkö olen mieltä sikäläisen senaatin viimeöisestä päätöksestä, Soini kysyy retorisesti ja vastaa itse flirttailevalla pusuemojilla.

–Eläköön elämä! Vahvempi kuin kuolema, Soini toteaa.

Ulkoministeri Soinin kannat ovat nostattaneet vastalauseita etenkin vihreiden kansanedustajien keskuudessa.

–Nyt on aika vaihtaa ministeriä! vaatii kansanedustaja Ozan Yanar (vihr.) Facebookissa.

Hänen kansanedustajakollegansa Outi Alanko-Kahiluoto ja Emma Kari pitävät Soinin kommentteja noloina ja häpeällisinä sekä järkyttävinä. Alanko-Kahiluoto katsoo Facebookissa keskustan ja kokoomuksen nielevän ”Soinin sammakot mukisematta, kunhan hallitus pysyy kasassa”.

Kari taas vaatii keskustan puheenjohtajaa, pääministeri Juha Sipilää sekä kokoomuksen puheenjohtajaa, valtiovarainministeri Petteri Orpoa tuomitsemaan Soinin kommentit. Samaa perää myös Naisasialiitto Unioni omassa Facebook-päivityksessään.

Järjestö korostaa, että vaikka abortit ovat Argentiinassa laittomia, niitä tehdään vuosittain puoli miljoonaa.

–Näiden laittomien toimenpiteiden takia 50 000 naista joutuu vuosittain sairaalahoitoon. Suomen ulkoministeri Timo Soini osoittaa totaalista halveksuntaa näiden naisten kärsimyksille juhlistaessaan Argentiinan senaatin eilistä päätöstä aborttoikeuden kumoamisesta, Naisasialiitto Unioni kommentoi.

Järjestö huomauttaa myös, että Suomi on ulkopolitiikassaan korostanut ”tyttöjen ja naisten oikeuksia sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyttä”. Hallituksen laatimassa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa todetaan muun muassa, että Suomen keskeisiä ”kestävän kehityksen tavoitteita ovat sukupuolten välinen tasa-arvo ja naisten ja tyttöjen oikeuksien vahvistaminen”.

Toukokuussa Soini joutui vastaavanlaisen kohun keskelle, kun hän virkamatkallaan Kanadassa osallistui virallisen ohjelman ulkopuolella abortinvastustajien kynttilämarssiin. Tuolloin perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) vastasi kannattavansa aborttia.

–Aborttien salliminen on vastuullista tasa-arvo- ja ihmisoikeuspolitiikkaa. Suomi ei ole lipeämässä tästä periaatteesta kansallisilla tai kansainvälisillä areenoilla, Saarikko totesi.

LUE MYÖS:

Ulkoministeri osallistui aborttiprotestiin työmatkalla – vihreät tyrmistyi: ”Katsooko hallitus taas Soinin touhut sormien läpi?”