Puolustusvoimien uusi tupakkakielto koskee tällä hetkellä vain pääesikuntaa ja merivoimia. Muihin varuskuntiin kielto pyritään laajentamaan ”mahdollisimman pian”.

Varusmiesliiton puheenjohtaja Paavo-Einari Kaipilan mukaan kielto tarkoittaa, että varusmies voi käytännössä polttaa vain kaksi tupakkaa päivässä.

– Hyvä, että kannustetaan terveellisyyteen, mutta tämä uudistus, joka tarkoittaa kaksi tupakkataukoa päivässä, kuulostaa kyllä kohtuuttomalta tupakoijia kohtaan, Kaipila sanoo Uudelle Suomelle.

Puolustusvoimien ylilääkärin Simo Siitosen mukaan tupakkakielto ei vielä koske kaikkia varuskuntia, vaan ainoastaan pääesikuntaa, merivoimia ja sotilaslääketieteen keskusta.

– Pääesikunta näyttää esimerkkiä ja toivomme, että muutkin varuskunnat ottavat esimerkkiä ja julistautuvat savuttomiksi oma-aloitteisesti, Siitonen sanoo.

– Kielto on tarkoitus laajentaa muihinkin varuskuntiin. Toivottavasti mahdollisimman pian, Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virva Laivisto sanoo.

Siitonen ja Laivisto korostavat, että totaaliseen tupakoimattomuuteen ei varuskuntia voida pakottaa. Tupakointi on edelleen sallittua ruokailun yhteydessä ja lakisääteisillä tauoilla.

Armeijassa käytetty sanonta ”tupakan mittainen tauko” on tarkoitus poistaa käytöstä, Laivisto kertoo.