Vihreiden entinen puheenjohtaja, nykyisin Gesund Partnersin vanhempana neuvonantajana toimiva Touko Aalto arvostelee kovin sanoin Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelmaa. Myös vihreät on hallituksessa mukana.

Aallon mielestä hallituksen päätös lisätä pysyviä menoja yli miljardilla kertoo siitä, että kaikki puolueet haluavat osoittaa pitävänsä vaalilupauksensa.

”Isompi kysymys on, rakentuuko koko hallitusohjelman perusta sellaisille taloudellisille ehdoille, joiden tiedettiin jo kauan ennen vaaleja sulavan kuin lumi kevään tieltä. On hyvä kysyä, mitä tapahtuu demokratialle, jos vaalilupaukset jätetään sen oletuksen varaan, että talous jatkaa kasvuaan ja työllisten ihmisten määrä kasvaa itsestään. Puhumattakaan siitä, että lupauksille ja tavoitteille asetetaan sellaiset ehdot, joiden tiedetään jo ennalta olevan tavoittamattomissa”, Aalto kirjoittaa vieraskolumnissaan Talouselämässä.

Aalto nostaa esiin valtiovarainministeriön tällä viikolla julkistaman ennusteen, jonka mukaan hallituksen työllisyystavoitteen ehtona ollut talouskasvu hiipuu alle prosenttiin lähivuosina ja keskeisimpiä syitä kasvun taittumiselle on kansainvälinen talouskehitys.

”Hallitus tietää tasan tarkkaan, että sen tämänhetkisillä korteilla ei pelissä pärjää, mutta pokka pitää. Ainoa ässä kädessä on se, että ennusteet ovat ennusteita ja teot ovat tekoja. Vaikka VM:n ennusteen mukaan hallituksen työllisyys- ja talouden tasapainotavoite karkaavat, todellisuus nähdään vasta vuoden päästä. Silloin hallitus joutuu viimeistään näyttämään korttinsa, joista ratkaisevimpia on konkreettiset ja tutkitusti vaikuttavat työllisyystoimet”, hän kirjoittaa.

Lue koko Touko Aallon kolumni Talouselämästä.

Valtiovarainministeriö (VM) ennustaa Suomen bruttokansantuotteen kasvavan kuluvana vuonna 1,5 prosenttia ja kasvuvauhdin hidastuvan ensi vuonna yhteen prosenttiin. Ennuste on ensimmäinen, jossa on otettu huomioon uuden Antti Rinteen hallituksen ohjelman vaikutus.

Arvio tarkentui alaspäin aiemmasta kesäkuun ennusteesta, jossa bkt-kasvuksi arvioitiin tälle vuodelle 1,6 prosenttia. Ensi vuotta koskeva ennuste heikkeni 1,2 prosentista yhteen prosenttiin.

LUE LISÄÄ: