Keskustalaiset ovat reagoineet vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon puoluekokouksessa pitämään linjapuheeseen, jossa Juha Sipilän (kesk.) hallitus sai kovan ryöpytyksen osakseen.

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen suosittelee Aallolle faktantarkistusta.

–Touko Aalto väitti eilen: ”luontoa ei suojella, elleivät vihreät ole vallassa”. Suosittelen faktantarkistusta. Uusia suojelupäätöksiä on kaudellani tehty 69000 ha. Vihreiden saldo viime yrittämällä n.40000 ha, hän tviittasi sunnuntaiaamuna.

Tiilikainen teki myös vertailua luonnonsuojelupäätöksistä vihreiden hallituskaudella 2011-2014 ja nykyisen hallituksen kaudella.

–Vihreät 2011-14: Etelä-Konnevesi kp 15000ha + Metso n.25000ha= 40000ha. Keskusta 2015-18: Hossa kp 10000ha + Metso 15000 ha + Soiden suojelu valtion mailla 36000ha + Luontolahjani 8000ha =69000 ha Miksi mustamaalaus? Tehdäänkö yhteistyötä?

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Myös keskustan varakansanedustaja Mikko Kärnä vastaa Touko Aallolle suorin sanoin.

–Kyllä on pakko sanoa, että maalaismiestä kylmää, hän toteaa Puheenvuoron blogissaan .

–On uskomatonta, että "johtavaksi ympäristöpuolueeksi" itseään kutsuvalla liikkeellä ei tunnu olevan mitään ymmärrystä suomalaista maaseutua, maataloutta ja esimerkiksi eräharrastuksia kohtaan. Puoluetta ei tulisi kutsua ympäristöpuolueeksi laisinkaan, vaan pikemminkin johtavaksi kaupungistumispuolueeksi. Sen politiikka kun ei nimittäin lupaa kaupunkiseutujen ulkopuoliselle Suomelle mitään muuta, kuin lisää kustannuksia ja lisää suojelua maa-alueille sekä suurpedoille, Kärnä jatkaa.

Hän sanoo, että Suomen metsämaista on suojeltu nykyäänkin noin 12 prosenttia. Lapissa suojelutaso on Kärnän mukaan vieläkin korkeampi eli noin 27 prosenttia.

–Kotikunnastani Enontekiöstä puolestaan on suojeltu erilaisilla säädöksillä noin 85 prosenttia. Mihin vedetään raja? Vihreiden suojelupolitiikassa ei ilmeisesti mihinkään, vaan puolue on tyytyväinen vasta kun kaikki ihmiset asuvat kaupungeissa ja muu Suomi on luonnonsuojelureservaattia.

Kärnä kertoo samalla arvostavansa vihreiden tekemää tasa-arvotyötä ja koulutuspolitiikkaa sekä suhtautumista perustuloon.

Touko Aalto linjasi puoluekokouksessa, että vihreät suostuu jatkossa vain sellaiseen hallitusyhteistyöhön, joka ottaa isoja askelia luonnonsuojelussa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa.

–Vanhat suuret puolueet ovat näyttönsä antaneet pääministerin ja valtiovarainministerin pesteissä. Niiden voimin eivät tasa-arvo, luonnonsuojelu, ihmisoikeudet ja koulutuksen asema etene riittävästi. Suomessa on vain yksi puolue, joka on johdonmukaisesti niin tasa-arvon kuin luonnonsuojelun, ihmisoikeuksien kuin koulutuksen puolella. Meidän vaihtoehtoliikkeemme on kasvanut 30 vuodessa puolueeksi, joka on valmis kantamaan hallituksen raskaimpia salkkuja. Siihen me seuraavissa vaaleissa pyrimme, Aalto sanoi.

Lue myös: Touko Aallolta kova ryöpytys: ”Tämä ei ole minun Suomeni”