– Ne ovat paikka suomalaisille vaikuttaa siihen, miten heidän palveluitaan tulevaisuudessa kehitetään. Maakuntavaalien ajankohta vaikuttaa siihen, millä aikataululla koko uudistus voidaan toteuttaa ja siitä on tärkeää keskustella juuri nyt. Vaalit eivät ole hölynpölyä, vaan keskeinen osa demokratiaa, Aalto sanoo tiedotteessa.

Sipilä sanoi tiistaina Ilta-Sanomille maakuntavaalien aikataulun lykkäämiseen liittyvän pohdinnan olevan tässä kohtaa ”hölynpölyä”.

– Uskon, että eduskunnan arvovalta vaatii myöskin sen, että asia käsitellään ripeästi viivytyksettä. Eduskunta sai sen [lakipaketin] viime kesänä hallitukselta sovitussa aikataulussa ja nyt odotan, että eduskunta käsittelee sen. Sen jälkeen jollain vaalien täsmällisellä ajankohdalla, niin eihän sillä ole kokonaisuuden kannalta mitään merkitystä. Se on ihan hölynpölyä tässä vaiheessa, kun laki on auki, Sipilä sanoi Ilta-Sanomille.

Aallon mielestä hallituksen olisi myönnettävä, että maakuntavaaleja ei järjestetä lokakuussa. Näin eduskunnalla olisi paremmat mahdollisuudet keskittyä uudistuksen suuriin lakipaketteihin.

– Haluan muistuttaa pääministeriä siitä, että keskeiset osat sote-lakeja annettiin eduskunnalle vasta tämän vuoden maaliskuussa. Sotessa on valtavan suuri uudistus, johon sisältyy monimutkaisia suomalaisten palveluihin liittyviä kysymyksiä. Hallituksen vaatimat aikataulut tekevät huolellisesta eduskuntakäsittelystä käytännössä mahdotonta, Aalto sanoo tiedotteessa.

Iltalehti kertoi tiistaina, että oikeuskanslerinviraston mukaan lakien pitäisi olla voimassa puoli vuotta ennen vaaleja.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen puolestaan sanoi keskiviikkona STT:lle, että sote-lakeja on mahdollista viivästyttää teknisesti heinäkuun 23. päivään asti, mutta hän ei suosittele, että lakien voimaantulon ja maakuntavaalien väliltä otetaan yhtään pois neljästä kuukaudesta.

Aalto pitää aikataulua kestämättömänä. Hän muistuttaa, että demokraattisesti ja teknisesti kestävä ovat eri asioita.

– Sote-lakien hyväksymisen venyminen heinäkuun alkuun vaarantaa jo sellaisenaan suomalaisten vaikutusmahdollisuuksien toteutumisen. Jos sote-lakien hyväksyntä venyy heinäkuun loppupuolelle, pahenee tilanne entisestään. Neljä kuukautta on jo liian vähän aikaa lakien ja vaalien välillä. Kolme kuukautta on sitä vielä räikeämmin, Aalto sanoo tiedotteessa.