Eduskunnasta pudonnut vihreiden entinen puheenjohtaja Touko Aalto tunnustaa, että takki on nyt tyhjä. Hän joutui luopumaan vihreiden puheenjohtajuudesta viime syksynä sairastumisensa vuoksi. Hän oli masennuksen vuoksi sairauslomalla kansanedustajan työstä viime vuoden loppuun asti.

”Viime syksynä valmistaudun täysillä viemään puolueeni vaaleihin. Sairaus vei minulta kuitenkin puolueen puheenjohtajuuden. Palasin tammikuussa eduskuntaan valiokunta- ja täysistuntotyöhön. Työ auttoi pääsemään yli synkimmän virran”, hän kirjoittaa Facebookissa vaalituloksen selvittyä.

Aalto arvioi vaalikampanjansa ilmeen olleen paras, mitä hänellä on koskaan ollut.

”Ihmisten vastaanotto kaduilla oli erittäin hyvää ja lämmintä ja erilaiset tentit, haastattelut ja paneelit sujuivat rutiinilla oikein hyvin. Ehdin tehdä paljon rakastamaani jalkatyötä ja kohdata useita satoja ihmisiä kasvokkain, keskustellen ja kohdaten. Rahaakin sain laitettua mainoksiin sen verran, että ehdokkuuteni kyllä näkyi. Nyt takki on tyhjä. Kansanedustajana annoin neljän vuotta aivan kaikkeni. Sairasloman jälkeen tein parhaani. Se ei riittänyt”, hän toteaa.

”Mitä seuraavaksi? En tiedä. Ainakin pesen pyykkiä, siivoan eduskunnan työhuoneen, jossa on kahdeksan vuoden pölyt ja yritän maksella vaalimainokset pois”, Aalto jatkaa.

Aalto sai Keski-Suomen vaalipiirissä 3 073 ääntä ja on varasijalla. Keski-Suomesta uutena kansanedustajana eduskuntaan nousee vihreiden Bella Forsgrén, joka sai 4 365 ääntä.

”Paljon onnea valovoimaiselle Bella Forsgrénille kansanedustajan paikasta. Olen myös hyvin iloinen siitä, että niin moni nuori nainen oli näissä vaaleissa rikkomassa lasikattoja ja tuomassa osaamisensa eduskuntaan”, Aalto kommentoi.

Myös vihreiden nouseviin tähtiin luokiteltu Ozan Yanar putosi eduskunnasta. Hän keräsi 3 569 ääntä, mutta se ei riittänyt Helsingin vaalipiirissä.

Yanar sanoo olon olevan epätodellinen.

”Sanon suoraan. En olisi uskonut, että tippuisin eduskunnasta. Olin vetänyt niin lujaa nämä neljä vuotta. Lepäämättä, antamatta tarpeeksi aikaa läheisilleni. Jotenkin ajattelin, että kaikki työn määrä näkyy ja ihmiset olisivat tyytyväisiä siihen. Tein niin valtavasti töitä, että ihmettelin, miten muut edustajat ehtivät siivota työhuoneitaan siltä varalta, että tippuisivat. Minulla ei yksinkertaisesti ollut aikaa siihen”, hän tilittää Facebookissa.

Yanar toteaa olevansa huolissaan vähemmistöjen asemasta ja ilmastonmuutoksesta.

”Olen tosi huolissani tulevan eduskunnan menosta varsinkin, kun näen miten maahanmuuttajavihamieliset saivat ääniä. Eniten olen huolissani siitä, että suuret puolueet tulevat näissä asioissa antamaan periksi.”

Yanar on aiemminkin avautunut saamistaan vihaviesteistä ja arvostellut jopa tasavallan presidentin Sauli Niinistön uudenvuodenpuhetta maahanmuuttonäkökulmasta. Lue lisää: ”Taustalla hölmö ajatus” – Kansanedustaja ihmettelee presidentti Niinistön neuvoa ”omien ohjaamisesta”

Yanar toteaa joutuneensa usein hyökkäysten kohteeksi.

”Kuka kyseenalaistaa identiteettini, suomalaisuuttani. Olen iloinen, että en joudu miettimään, tuleeko käytävillä vastaan se käsittämätön tyyppi, joka juuri äsken puhui istunnossa rasistisimpia juttua, joita olen taas vähään aikaa kuullut.”

Vihreät sai eduskuntaan 20 paikkaa, mikä on viisi enemmän kuin neljä vuotta sitten. Helsingissä vihreiden jättipotin korjasi varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, joka nousee eduskuntaan uutena nimenä ja singahti tuloksellaan vahvasti puheenjohtajaveikkailuihin.

Lue myös:

”Kaikki odottavat, mitä hän tekee” – Maria Ohisalo singahti kertaheitolla vihreiden kärkinimeksi, vaalitulos tuo täysmullistuksen

Pekka Haavisto: Ennennäkemätön vihreä jytky nyt 7 äänen päässä – ”Nämä vaalit ovat naisten vaalit”