”Jos se toteutuu, se on yksi suurimmista koskaan tehdyistä sopimuksista”, julisti Yhdysvaltain presidentti Donald Trump medialle Air Force One -koneessaan viikonlopun G20-tapaamisen jälkeen.

Hän viittasi neuvottelutulokseen, jonka Yhdysvallat ja Kiina saivat aikaan lauantaina, ja sen mahdollisiin jatkotoimiin. Maat sopivat nyt maiden välisten uusien kaupparajoitteiden jäädytyksestä seuraavan 90 päivän ajalle, ja Yhdysvaltain hallinto ilmoitti myöhään lauantaina aikomuksestaan päästä tässä ajassa pidempiaikaiseen kauppasopimukseen Kiinan kanssa.

”Sillä tulee olemaan uskomattoman positiivinen vaikutus maanviljelylle, teollisuustuotteille, tietokoneille, kaikille tuotteille”, Trump kehui suunniteltua sopimusta muun muassa CNN:n mukaan.

Nyt tehdyn sovun myötä USA ottaa takapakkia tuontitullien korotuksissa, ja Kiina ostaa merkittävän määrän yhdysvaltalaisia tuotteita. Kauppajännitteiden liennytys osui odotetusti presidenttien Donald Trumpin ja Xi Jinpingin lauantain illallistapaamiseen, joka pidettiin G20-kokouksen yhteydessä Argentiinassa.

Valkoisen talon mukaan Trump on sopinut luopuvansa toistaiseksi tullimaksukorotuksista, jotka olisivat tienneet 25 prosentin tuontitulleja eräille kiinalaistuotteille, joiden vuotuinen tuontiarvo Yhdysvaltoihin on 200 miljardia dollaria.

Lue laajempi juttu Kauppalehdestä.