Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkaa jäädyttää USA:n rahoituksen maailman terveysjärjestö WHO:lle pysyvästi ellei järjestö ”sitoudu parannuksiin” 30 päivän sisällä, kertoo uutistoimisto Reuters. Lisäksi Trump sanoi USA:n pohtivansa uudelleen maan WHO-jäsenyyttä.

Viime kuussa Trump jäädytti WHO-rahoituksen väliaikaisesti ja syytti järjestöä siitä, että se edistää Kiinan antamaa väärää informaatiota koronaviruksen alkuperästä.

”Jos WHO ei sitoudu merkittäviin parannuksiin seuraavan 30 päivän kuluessa, muutan päätökseni jäädyttää rahoitus WHO:lle väliaikaisesta pysyväksi ja harkita uudelleen jäsenyyttämme”, Trump sanoo kirjeessä WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesusille.

Trump jakoi kirjeensä myös Twitterissä.

Trumpin mukaan ainoa mahdollinen askel eteenpäin tilanteessa on se, että WHO osoittaa olevansa riippumaton Kiinasta.

Yhdysvallat rahoitti WHO:ta vuonna 2019 yli 400 miljoonalla dollarilla, mikä oli noin 15 prosenttia järjestön budjetista.

Trump on myös arvostellut WHO:n koronatoimia. WHO ilmoitti maanantaina, että riippumaton selvitys koronavirustoimista aloitetaan pian.

Trump myös kertoi syövänsä koronan varalta malarialääke hydroksiklorokiinia, vaikka aineen on varoitettu aiheuttavan muun muassa rytmihäiriöitä. Liittovaltion terveysviranomaiset ovat varoittaneet lääkkeen käytöstä.

Tieto järkytti lääketieteen ammattilaisia.

”Tällaiset häiriöt voivat olla tappavia”, sanoi tutkimusjohtaja Steven E. Nissen Miller Family Heart, Vascular & Thoracic Insistutesta New York Timesille sydämen rytmihäiriöihin viitaten.

”Olen huolissani, että suuri yleisö kuulee tällaisesta hydroksiklorokiinin käytöstä ja uskoo, että lääkkeen ottaminen koronavirustartunnan varalta olisi turvallista.”