Japanin hallitus on ilmoittanut rajoittavansa ulkomaalaisomistuksen osuutta japanilaisissa korkean teknologian yrityksissä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ilmoitus tuli maanantaina eli samana päivänä, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapui Tokioon neuvottelemaan esimerkiksi kaupankäyntiä koskevista asioista Japanin pääministeri Shinzo Aben kanssa. Aikaisemmin Yhdysvallat on varoitellut muita maita kiinalaisen teknologian käytöstä erityisesti Huawein vakoiluepäilyjen takia.

Japanin hallitus ei kuitenkaan eritellyt maita tai yhtiöitä, joita uusi rajoitus koskee.

Rajoitus tulee voimaan elokuun alussa, ja sitä sovelletaan yhteensä 20 sektorilla tieto- ja viestintätekniikan alalla.

Rajoitusta perustellaan kyberturvallisuuden parantamisella ja esimerkiksi kansallisen turvallisuuden näkökulmasta tärkeän teknologian vuodon estämisellä.

Ulkomaalaisomistusta on Japanissa jo rajoitettu myös esimerkiksi ydinvoiman alalla toimivien yritysten osalta. Ulkomaalaisen toimijan hankkiessa yli kymmenen prosenttia listatun japanilaisen yrityksen osakkeista tai osuuksia listaamattomista yrityksistä, on asiasta raportoitava Japanin hallitukselle, ja toimija tarkastetaan. Hallitus voi estää sijoituksen, jos se löytää tarkastuksessa jotain moitittavaa.