Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi maanantaina lähettää raskaasti aseistettuja joukkoja tukahduttamaan maata repiviä mellakoita.

Trump kertoi tiedotustilaisuudessa Valkoisen talon ruusutarhassa aikovansa määrätä tuhansia sotilaita turvaamaan pääkaupunki Washingtonin katuja ja lisää sotilaita ottamaan tilanteen haltuun myös muissa osavaltioissa, jos ne eivät itse siihen kykene.

Viime viikolla poliisin surmaaman afrikkalais-amerikkalaisen George Floydin tapauksesta roihahtaneet protestit rauhoittuivat hieman maanantaina, mutta ryöstelyä nähtiin ainakin New Yorkin ja Los Angelesin kaduilla.

”Lähetän tuhansia ja tuhansia raskaasti aseistettuja sotilaita, armeijan henkilökuntaa ja lainvalvojia lopettamaan mellakoinnin, ryöstelyn, vandalismin, väkivallan ja omaisuuden tuhoamisen”, Trump sanoi poliisien hajottaessa mielenosoituksia Valkoisen talon ulkopuolella kyynelkaasulla.

”Jos kaupunki tai osavaltio ei suostu toimiin sen asukkaiden elämän ja omaisuuden suojelemiseksi, lähetän armeijan ja ratkaisen ongelman heidän puolestaan.”

Samalla Trump kutsui mellakoita ”terrorismiksi”.

Washington Post -lehti kertoo Trumpin kritisoineen osavaltioiden kuvernöörejä ”heikoiksi” puhelinkeskustelussa maanantaina.

Maanantaina paheksuntaa herätti Trumpin päätös määrätä poliisin ja sotilaspoliisin yksiköitä raivaamaan presidentin tie Valkoisen talon vieressä sijaitsevaan kirkkoon, jossa tämä poseerasi valokuvia varten.

Marraskuun presidentinvaaleissa Trumpia vastaan asettuva demokraattien Joe Biden hyökkäsi heti istuvaa presidenttiä vastaan.

”Hän käyttää maan asevoimia amerikkalaisia vastaan. Hän kyynelkaasutti protestoijia ja ampui kumiluoteja valokuvaa varten”, Biden kirjoitti Twitterissä.

Asiasta tuohtui myös Washingtonin episkopaalisen kirkon piispa Mariann Budde, jonka mukaan presidentillä ei ollut vierailuun lupaa.