Yhdysvaltain presidentti Donald Trump nimesi jälleen viikonloppuna Euroopan erityiseksi kohteeksi aloittamassaan tuontitullitaistelussa. Trump uhkasi taas eurooppalaisia autoja tullimaksuilla – nostaen nyt tikunnokkaan saksalaiset autonvalmistajat.

Mikäli Euroopan unioni ei laske yhdysvaltalaisten tuotteiden tulleja, ”tulemme verottamaan Mercedes-Benziä, tulemme verottamaan BMW:tä”, Trump sanoi yleisölle Pennsylvaniassa viikonloppuna viitaten tuontitulleihin.

Trump on pitkään päivitellyt eurooppalaisten halua nostaa yhdysvaltalaisten tuotteiden tullimaksuja ja määrännyt käyttöön kiistellyt terästullit, joita myös hänen omassa puolueessa laajalti vastustetaan. Trumpin mukaan Euroopan unionin maat ovat upeita valtioita, jotka ”kohtelevat USA:ta hyvin huonosti kaupassa”. Trump ihmetteli viikonloppuna EU:n kritiikkiä terästulleille ja varoitti USA:n toimien jatkuvan autotullien muodossa, jos Eurooppa ei alenna yhdysvaltalaisten tuotteiden tuontimaksuja.

EU-asioita seuraava Euractiv-sivusto muistuttaa, että sekä Mercedes-Benziä valmistava Daimler että BMW myyvät vuosittain satoja tuhansia autoja Yhdysvalloissa, mutta valmistavat näistä suuren osan USA:ssa. Tähän viittasi myös saksalainen talouslehti Handelsblatt aiemmin Trumpille osoittamassaan Twitter-viestissä.

– Psssst! Presidentti Trump: viime vuonna Yhdysvalloissa myydyistä 1,3 miljoonasta saksalaisesta autosta yli 800 000 oli tehty Amerikassa, lehti kirjoitti julkaisten samalla tilannetta kuvaavan graafin.

Juttu jatkuu upotetun twiitin jälkeen.

Saksalaislehti ihmetteleekin viikonlopun jäljiltä, kuinka Trump jättää tullipuheissaan huomiotta autojen valmistusmaan. Lisäksi Saksan autonvalmistajien yhdistyksen VDA:n johtaja Bernhard Mattes tuo esiin Handelsblattissa, että saksalaisvalmistajat tuottavat Yhdysvalloille myös vientiä.

–Joka toinen saksalaisten yhtiöiden USA:ssa valmistama auto viedään [vapaakauppasopimus] NAFTA:n ulkopuolisiin maihin, hän sanoo.

Bernhard Mattes varoitti Handelsblattissa poliitikkoja ryhtymästä kauppasotaan. EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager puolestaan on ilmoittanut, että Eurooppa ryhtyy vastatoimiin, jos terästulliasiassa ei päästä sopuun Euroopan poikkeusluvasta.

– Olemme rakentaneet kansainvälistä kauppajärjestelmää vuosikymmenien ajan. Euroopan hyvinvointi ja miljoonat työpaikat riippuvat siitä – Eurooppa ei katso toimettomana, jos joku vaarantaa vapaan kaupan maailman, Vestager sanoo.

Handelsblattin mukaan Yhdysvallat perii nykyisin tuontiautoista 2,5 prosentin tullimaksun, kun EU:n vastaava luku on 10 prosenttia. Sen sijaan muun muassa kuorma- ja lava-autoissa tilanne on toisin päin, lehti kertoo.

LUE MYÖS:

Trump toteutti uhkauksensa: Terästullit käyttöön pikaisesti

Donald Trumpilta uusi uhkaus Euroopalle: ”Me yksinkertaisesti otamme käyttöön tullimaksun”