Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on allekirjoittanut kaksi lakia liittyen Kiinan erityishallintoalueeseen Hongkongiin.

Ensimmäinen allekirjoituksista koskee Hongkongin erityisaseman päättämistä Yhdysvaltain lainsäädännön edessä. Tällöin esimerkiksi Yhdysvaltojen Kiinalle kauppasodan aikana määräämät tullimaksut koskevat myös Hongkongia.

Toinen, Yhdysvaltojen eri lainsäädäntöelimissä poikkeuksellisen nopeasti käsitelty Hongkongin pakotelaki taas antaa Yhdysvaltojen viranomaisille mahdollisuuden rangaista niitä yksityishenkilöitä tai muita tahoja, jotka edesauttavat vapauksien rajoittamista Hongkongissa.

LUE SEURAAVAKSI:

Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, milloin lait tulevat voimaan ja miten niitä tarkalleen sovelletaan. Hongkongin pörssin Hang Seng -indeksi on ollut aamupäivän noin puoli prosenttia miinuksella.

Kiinan ulkoministeriö vastasi keskiviikkona aamulla Kiinan aikaa, että se tuomitsee toimet ja aikoo lisätä sanktioita Yhdysvaltoja kohtaan vastatoimena allekirjoituksille.

“Suojellakseen lain määräämiä oikeuksiaan, Kiina tulee asettamaan sanktioita yhdysvaltalaisille instituutioille ja yksityishenkilöille.” Kiinan ulkoministeriön tiedotteessa ei kuitenkaan tarkennettu minkälaisista sanktioista Kiinan puolelta on kyse.

LUE SEURAAVAKSI:

Presidentti Trumpin allekirjoittamat lait voidaan nähdä vastatoimena Hongkongin heinäkuun alussa hyväksymälle turvallisuuslaille. Peking pitää turvallisuuslakia tarpeellisena Hongkongin vakauden ja niin kutsutun yhden maan ja kahden järjestelmän kannalta. Kiina on myös toistuvasti muistuttanut kyseessä olevan maan sisäinen asia. Yhdysvaltojen hallinto on kritisoinut lain vähentävän Hongkongin vapauksia, demokratiaa ja ihmisoikeuksia.

Kiinan asettama Hongkongin turvallisuuslaki koskee yksityishenkilöiden lisäksi myös yrityksiä. Yritykset joiden katsotaan vaarantavan Kiinan turvallisuutta voidaan määrätä menettämään toimilupansa ja avainhenkilöitä määrätä vangittaviksi.

Yhdysvaltojen Hongkongia koskevan pakotelain puitteissa taas voidaan rangaista niitä yksityishenkilöitä ja yrityksiä, jotka Yhdysvaltojen näkökulmasta ottavat osaa Hongkongin vapauksien rajoittamiseen tai auttavat kyseisten toimien rahoittamisessa.

Koska turvallisuuslakia tai Yhdysvaltojen pakotelakia ei vielä ole sovellettu laajamittaisesti, joutuvat varsinkin Hongkongissa toimivat rahoitusmarkkinayritykset taiteilemaan kahden suurvallan muuttuvien sääntöjen välissä. Mikäli tottelee toisen maan sääntöjä, voi toinen maa syyttää vihollisvaltion kanssa veljeilystä ja pahimmillaan asemamaan turvallisuuden vaarantamisesta.

LUE SEURAAVAKSI: