Yhdysvallat voi pyrkiä välttämään kahden rintaman kauppasotaan joutumista, kun kauppakiistat Kiinan kanssa jatkuvat. Näin arvioi EK:n kauppapolitiikasta vastaava johtaja Petri Vuorio.

EU:n kannalta merkittävää on, mitä tapahtuu USA:n autotulleille.

”Tilanne voi puoltaa sitä, että USA lykkäisi autotulleja tai ainakaan ne eivät tulisi täysimääräisinä eli 25 prosenttisina voimaan 13. marraskuuta”, Vuorio arvioi.

Vuorio muistuttaa, että Yhdysvallat on antanut ymmärtää haluavansa avata pelin puhtaalta pöydältä EU:n uuden komission kanssa.

”Uudet autotullit olisivat kammottava lähtölaukaus sille yhteistyölle”, hän sanoo.

Autotulleilla voisi toteutuessaan olla tuntuvat vaikutukset Euroopan ja Suomen taloudelle.

On mahdotonta arvioida, mitä presidentti Donald Trump lopulta tekee autotullien kanssa.

”Päävaihtoehtoina on, että tulleja lykätään tai ne asetetaan 10 prosentin suuruisina. Iso pommi on, jos tullit tulevat 25 prosentin suuruisina. Se eskaloisi Yhdysvaltojen ja EU:n kauppasodan”, Vuorio sanoo.

Perjantaina kerrottiin edistysaskeleesta Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaneuvotteluissa. Trump kertoi perjantaina Kiinan ja Yhdysvaltojen päässeen kauppaneuvotteluissaan alustavaan sopuun ja ylisti tilannetta ”rakkauden juhlaksi”.

Nordean Suomen pääekonomisti Tuuli Koivu toppuuttelee optimismia neuvottelujen suhteen.

Hänen mukaansa iso kuva on edelleen se, että Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppakiistat, samoin kuin muut kiistat, eivät katoa mihinkään.

”Mistään muusta Yhdysvallat ja Kiina eivät pysty tällä hetkellä sopimaan. Tämä on todella merkittävää, koska edelleen on kuulunut toiveita tullien poistumisesta. Tullit, kaupanesteet ja kiistat ovat tulleet jäädäkseen”, Koivu sanoo.

Koivun mukaan USA:n ja Kiinan mahdollinen ensimmäisen vaiheen kauppasopimus voitaisiin allekirjoittaa marraskuussa. Kyseessä olisi todennäköisesti hyvin pienimuotoinen sopimus siihen nähden, mitä kauppasopimuksilla yleensä tarkoitetaan.

Koivu arvioi, että mahdollinen sopimus kattaa lähinnä nyt esillä olleet maataloustuotteet ja joitakin rahoitusmarkkinoihin ja immateriaalioikeuksiin liittyviä elementtejä.

”Molemmat osapuolet ovat tehneet selväksi, ettei yksityiskohdista ole sovittu siinä määrin, että sopimus olisi valmis allekirjoitettavaksi. Neuvottelut jatkuvat”, Koivu sanoo.

Hänen mukaansa asiassa ei kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa.

”En usko, että Trump olisi vielä selkä seinää vasten ottamassa minkä tahansa kauppasopimuksen vastaan.”

Koivun mukaan Yhdysvaltojen lähestyvät presidentinvaalit ja maan taloustilanne voivat muuttaa tilannetta ensi vuonna.