Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan Pohjois-Korea on jo luvannut tuhota ydinaseisiinsa liittyvän testilaitoksen. Trump ilmoitti asiasta tiedotustilaisuudessa sen jälkeen, kun hänen ja Kim Jong-unin solmima sitoumus ydinaseriisunnasta oli joutunut tuoreeltaan kriitikin kohteeksi.

Yhteisymmärrysasiakirjaa on arvosteltu konkreettisten toimenpiteiden puutteesta. Trumpin mukaan Kim Jong-un kuitenkin lupasi asiakirjan muotoilun jälkeen hänelle suullisesti, että Pohjois-Korea tulisi tuhoamaan merkittävän ”ohjusten rakettimoottorien testipaikan”.

– Pohjois-Korea on jo tuhoamassa ohjustestipaikkaa, Trump sanoi tiedotustilaisuudessa.

Trump vakuutti uskovansa, että Korean niemimaan ydinaseriisunnasta tulee totta.

– Ihmiset uskoivat, että tämä ei koskaan toteudu, mutta se toteutuu.

Lue myös: Nobel-voittaja tyrmää Trumpin paperin ydinaseista tylysti

Trumpille esitettiin tiedotustilaisuudessa liuta kysymyksiä. Ensimmäisessä ihmeteltiin, miksi USA:n presidentti niin tyytyväisenä kutsuu ”lahjakkaaksi” ihmiseksi Kim Jong-unia, jonka uskotaan muun muassa teloittaneen perheenjäseniään ja jonka hallintoa epäillään lukuisista ihmisoikeusrikkomuksista.

– En sano, että hän on kiva ihminen, mutta hän on lahjakas, Trump vastasi viitaten Kimin nousuun valtionpäämieheksi alle 30-vuotiaana.

Trump vakuutteli, että hän nosti ihmisoikeuskysymykset esiin tapaamisessa, vaikka tätä ei kirjattukaan dokumenttiin. Hänen mukaansa Kim Jong-un ”haluaa tehdä oikein”.

Lue lisää:

Trumpilta uutispommi – CNN: Dokumentissa sitoumus ydinaseriisuntaan

Yllätyskäänne: Trump ilmoitti sopimuksesta Kim Jong-unin kanssa – kaksikko hehkutti allekirjoittamaansa paperia

Video: Trumpin ja Kimin yli 10 sekunnin kättely – näin alkoi historiallinen tapaaminen

Dennis Rodman ratkesi itkuun suorassa lähetyksessä – Hehkuttaa Kim Jong-unia: ”Sanoin kaikille että ovi aukeaa”