Asiantuntijat ovat pitäneet Suomen huippukokousta odotettuakin huonompana Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kannalta. Jo etukäteen Trumpin selviytymistä tilanteesta epäiltiin.

Maanantain huippukokouksen jälkeen on kuultu useita järkyttyneitä kommentteja Trumpin esiintymisestä. Monet ovat tulkinneet Venäjän presidentin Vladimir Putinin vieneen häntä tapaamisessa täysin. Erityisen suuri yllätys oli Trumpin kääntyminen oman maansa turvallisuusviranomaisia vastaan.

Trump vaikutti tiedotustilaisuudessa uskovan Putinia, kun tämä sanoi, ettei Venäjä ole sekaantunut Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Yhdysvallat asetti perjantaina 12 venäläistä tiedustelu-upseeria syytteeseen. Trump tyrmäsi maanantain tiedotustilaisuudessa koko FBI:n johtaman tutkinnan ja sanoi sen olevan haitaksi Yhdysvalloille.

Trump on jo aiemmin puhunut maansa Venäjä-tutkinnasta noitavainona, mutta näin suora hyökkäys oman maan viranomaisia kohtaan huippukokouksessa oli yllätys.

Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen sanoi Ylen Aamu-tv:ssä, ettei kukaan osannut ennakoida ”ihan tätä”. Hän huomautti, että jos viranomaistutkintaan ei usko, se tarkoittaisi, että on tapahtunut korruptiota, mitä hän pitää hurjana väitteenä. Heiskanen piti selvänä, että puheista nousee kohu Yhdysvalloissa.

Heiskanen luonnehti hyvin epätavalliseksi sitä, että valtion päämies kääntyy oman maan viranomaisia vastaan.

– Kumpi ja Kampi tappeli, Suomi voitti, Heiskanen summasi huippukokouksen heti aluksi.

Myös Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen piti tapaamista hyvänä Suomen kannalta, mutta tuloksia laihoina poliittiselta kannalta. Himasenkin mukaan Trump joutui tapaamisessa ”erittäin vahvasti” Putinin vietäväksi.

Heiskanen piti kiinnostavana huippukokouksessa sitä, että presidentit esiintyivät rauhan puolesta.

–Molemmat presidentit esiintyivät tällaisina maailman rauhan miehinä, Heiskanen sanoi Aamu-tv:ssä.