Yhdysvalloilla voisi olla tilaisuus sopia riistodiili EU:sta irtautuvan Britannian kanssa, mutta Yhdysvaltain republikaanien puheet ovat viestittäneet hyvää tahtoa.

Britannian ulkoministeri Dominic Raab ei ole pestinsä aikana vielä vieraillut Euroopan valtioissa, vaan on sen sijaan ottanut Yhdysvallat ykköskohteekseen. Raab tapasi tiistaina yhdysvaltalaisen kollegansa Mike Pompeon ja presidentti Donald Trumpin.

Valtiovierailujen tärkeysjärjestys ei ole mikään sattuma: Britannialla on kiire hieroa etukäteen kauppasopimusta Yhdysvaltojen kanssa, sillä brexit-kello tikittää uhkaavasti kohti lokakuun loppua, jolloin saarivaltio irtautuu EU:sta – sopimuksen kera tai ilman.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tehnyt aiemmin selväksi, että Yhdysvallat haluaa tehdä Britannian kanssa hyvän kauppasopimuksen brexitin toteuduttua. Presidentin puheiden mukaan tämä sopimus voisi johtaa nykyisen kaupan kolmin-, nelin- tai jopa viisinkertaistumiseen.

Vuonna 2018 Britannian viennin arvo Yhdysvaltoihin oli 121,5 miljardia ja Yhdysvaltain vienti Britanniaan 140,4 miljardia dollaria.

Ensimmäistä Yhdysvaltain vierailuaan ulkoministerinä Raab kommentoi lämpimin sanankääntein ja totesi, että molemmilla osapuolilla on ”valtava nälkä” kauppasopimuksen solmimiseen.

Tarkempia tietoja Yhdysvaltain ja Britannian välisestä mahdollisesta brexitin jälkeisestä kauppasopimuksesta ei ole julkisuuteen tihkunut.

”Britannia on epätoivoinen”

Britannia saattaa kuitenkin olla heikossa asemassa sopimusneuvotteluihin lähdettäessä. EU-eron on ennustettu iskevän Britannian talouteen raskaasti, joten valtiolle voi tulla kiire tarttua heikompaankin sopimukseen.

Entinen Yhdysvaltain valtiovarainministeriön pääsihteeri Larry Summers on kommentoinut tilannetta Britannian kannalta pahaenteisesti.

”Britannialla ei ole vipuvoimaa. Britannia on epätoivoinen. Britannialla ei ole mitään muuta”, Summers sanoi BBC:lle.

”Se [Britannia] tarvitsee sopimuksen erittäin pian. Kun kumppani on epätoivoinen, silloin on iskettävä pöytään kovin tinkaus.”

Summers varoitti, että Yhdysvaltain sisäpolitiikka, käynnissä oleva kauppasota Kiinan kanssa ja laskussa oleva punta tekevät brexitin jälkeisen kauppasopimuksen Yhdysvaltain ja Britannian välillä epätodennäköiseksi.

Summers on demokraattipuolueen jäsen ja on toiminut Yhdysvaltain presidenttien Bill Clintonin ja Barack Obaman hallintojen leivissä.

Yhdysvalloissa vaikuttaisi kuitenkin olevan laajempaa halua tehdä sopimus ahdinkoon ajautuvan Britannian kanssa. Elokuun alussa 45 republikaanisenaattoria allekirjoitti Britannian pääministeri Boris Johnsonille osoitetun kirjeen, jossa he ilmoittivat tukevansa valtiota kauppasopimuksen solmimisessa, vaikka Britannia eroaisi EU:sta ilman sopimusta.