Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on paljastanut erittäin salaisiksi luokiteltuja tiedustelutietoja Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville sekä Venäjän suurlähettiläälle, kertoo Talouselämä viitaten The Washington Post -lehteen.

Lehden skuuppi perustuu hallinnossa työskenteleviin, nimettömiin lähteisiin. Lavrov ja suurlähettiläs vierailivat Valkoisessa talossa viime viikolla.

Washington Postin mukaan venäläisille kerrotut tiedustelutiedot käsittelevät terroristijärjestö Isisiä ja terrorismiuhkaa, joka liittyy kannettavien tietokoneiden käyttöön lentokoneissa. Lähteiden mukaan Yhdysvallat oli pitänyt tietoja salassa jopa läheisimmiltä liittolaisiltaan.

Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantajan H.R. McMasterin mukaan tieto on väärä, eikä lehden väittämä pidä paikkansa. Valkoisen talon pihalla medialle nopean lausunnon antanut McMaster sanoi olleensa huoneessa, jossa keskustelut on käyty.

Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen arvioi Aamu-tv:ssä, että Yhdysvalloissa katsotaan lipsauttelussa olleen kyse myös Trumpin persoonasta. Pöntisen mukaan se toi esiin hänen narsistisen puolensa, sillä tarkoitus oli kehuskella Lavroville tiedoilla.

Washington Postille puhuneet lähteet pelkäävät nyt, että yhteistyö tärkeän Isis-lähteen kanssa voi olla vaarassa Trumpin puheiden vuoksi. Trump ei kuitenkaan todennäköisesti rikkonut lakia, sillä presidenttinä hänellä on hyvin laajat valtuudet kertoa eteenpäin luottamuksellisia tietoja.

Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin mukaan Lavrovin ja Trumpin tapaamisessa ei keskusteltu tiedustelulähteistä, -menetelmistä tai sotilaallisista operaatioista.

Lähde: Talouselämä