Valkoinen talo myöntää, että presidentti Donald Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi keskeyttää Israelin ja Palestiinan rauhanneuvottelut toistaiseksi. Asiasta kertoo CNN-uutiskanava.

Trump ilmoitti keskiviikkona virallisesti tunnustuksestaan ja USA:n lähetystön siirtämisestä Tel Avivista Jerusalemiin. Ilmoituksen seurauksista ja väkivallan uhan kasvusta olivat varoittaneet muun muassa Yhdysvaltoja Lähi-idän rauhanneuvotteluissa edustaneet asiantuntijat.

– Olemme varautuneet neuvotteluiden keskeytymiseen – hetkellisesti, toivon, sanoo eräs Valkoisen talon virkamies CNN:n mukaan.

Hänen mukaansa presidentinhallinnon väki ei ole puhunut ”raivostuneiden” palestiinalaisten kanssa Trumpin ilmoituksen jälkeen. CNN:n mukaan rauhanprosessin häiriintyminen oli hinta, jonka Valkoinen talo oli valmis maksamaan Trumpin vaalilupauksen lunastamisesta.

Trumpin rauhanneuvottelijaryhmä on käyttänyt kuukausia aikaa israelilaisten ja palestiinalaisten tapaamiseen, suhteiden luomiseen ja ideoiden keräämiseen. Osapuolia ei kuitenkaan ole kutsuttu takaisin neuvottelupöytään, eikä todennäköisesti nyt hetkeen kutsutakaan.

Palestiinalaisviranomaiset ovat raivoissaan. Presidentti Mahmoud Abbasin ja pääneuvottelija Saeb Erekatin mukaan Trumpin ilmoitus vie USA:lta kyvyn ja auktoriteetin hoitaa rauhanprosessia. Erekatin mukaan Trump tuhosi näin kaiken toivon rauhan saavuttamisesta ja työntää Israelia ja Palestiinaa jälleen kohti kaaosta ja väkivaltaa.

– Tämä on vaarallisin päätös, minkä kukaan Yhdysvaltain presidentti on koskaan tehnyt, Erekat sanoi al-Jazeeran mukaan.

Abbas kutsui Jerusalemia Palestiinan valtion ikuiseksi pääkaupungiksi. Erekat puolestaan ilmoitti, että Palestiinan valtiolta puuttuu tarkoitus, jos sen pääkaupunki ei ole Jerusalem.

Lue lisää: Rauhanneuvottelijoilta vakava varoitus Donald Trumpille: "Jerusalem on ruutitynnyri"

Kolmen eri amerikkalaispresidentin hallinnossa Lähi-idän rauhanneuvottelijana toiminut Dennis Ross sanoi aiemmin, että arabimaille olisi pitänyt antaa neuvottelumahdollisuus asiassa.

–Lähes kaikki osapuolet tunnustavat, että läntinen Jerusalem on Israelin hallinnassa, mutta tällainen päätös tekee mahdottomaksi rauhan edistämisen ja se, mitä kaikki pelkäävät ovat väkivaltaiset reaktiot. Arabimaille täytyy antaa tilaisuus sanoa, että Jerusalemin asemasta päätetään neuvotteluissa, hän sanoi Bloombergin mukaan.

Lue lisää: Saudi-Arabia tuomitsee Trumpin päätöksen – YK:n turvallisuusneuvosto hätäkokoukseen