Michael Cohen teki sopimuksen syyttäjien kanssa, Paul Manafort taas todettiin syylliseksi kahdeksaan syytekohtaan.

Muun muassa CNN, AP ja Reuters uutisoivat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entisen asianajajan Michael Cohenin tehneen sopimuksen syyttäjien kanssa.

Cohen myöntää syyllisyytensä pankki- ja veropetoksiin sekä vaalikampanjan rahojen väärinkäytöstä. Trumpin sisäpiiriin vuosia kuuluneen Cohenin odotetaan istuvan vankilassa sopimuksesta huolimatta 3-5 vuotta.

Presidentti Trumpille Cohenin sopimus saattaa olla valtava takaisku, vaikka Cohen ei välttämättä tee yhteistyötä liittovaltion syyttäjän kanssa.

Trump sai lisää lunta tupaan tiistaina, kun valamiehistö totesi Trumpin entisen kampanjapäällikön Paul Manafortin syylliseksi kahdeksaan syytekohtaan. Hänen katsottiin syyllistyneen vero- ja pankkipetoksiin. Myös Manafortia odottaa todennäköisesti vankila

Sekä Cohen ja Manafort ovat erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnan kannalta tärkeitä henkilöitä. Molemmat ovat toimineet Donald Trumpin välittömässä läheisyydessä ja heillä saattaa olla tietoa vuoden 2016 presidentinvaaleista. Muellerin johtama tutkinta selvittää Venäjän mahdollista sekaantumista kyseisiin vaaleihin.

Valkoinen talo on toistuvasti kieltänyt Trumpin kampanjan liittyvän mitenkään Muellerin johtamaan tutkintaan. Hallinto on myös kiistänyt Manafortin ja Cohenin oikeudenkäyntien liittyvän mitenkään presidentti Trumpiin.

CNN:n toimittaja Stephen Collinson kirjoitti tiistaina CNN:n sivuille analyysin, joka käsitteli Trumpin viimeaikaista käytöstä. Presidentti on hyökännyt Twitterissä poikkeuksellisen raivokkaasti kaikkia kritisoijiaan vastaan. Viime viikolla hän otti CIA:n entiseltä johtajalta John Brennanilta turvaluokituksen pois, kun Brennan kritisoi Trumpia julkisesti.

Collisonin mukaan Trump on tottunut olemaan mies, joka päättää asioiden kulusta. Muellerin johtaman tutkinnan suuntaa Trump ei voi kuitenkaan päättää.

"Presidentti ei voi enää kontrolloida kohtaloaan", Collinson kirjoitti.

"Syyttäjiin ja valamiehistöön hänellä ei ole valtaa."