Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on julistanut, että perjantaina keskiyöstä eteenpäin EU:n Schengen-alueelta ei enää voi lentää Yhdysvaltoihin 30 päivään. Pikaisesti on kuitenkin selvinnyt, että aivan näin totaalinen Yhdysvaltain koronaviruksen vuoksi asettama rajoitus ei ole.

Uutiskanava CNN kertoo, että kielto koskee vain ulkomaiden kansalaisia, ei Yhdysvaltain kansalaisia, jotka on tarkastettu asiaankuuluvasti ennen maahantuloa. Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirasto on entisestään tarkentanut, että kielto ei myöskään koske Yhdysvaltain kansalaisten perheenjäseniä – ainakaan kaikkia heistä – eikä Yhdysvalloissa pysyvästi asuvia ulkomaan kansalaisia.

CNN:n mukaan Yhdysvaltain kansalaiset ja maassa pysyvästi asuvat ulkomaalaiset, jotka ovat Euroopassa, saavat yhä lentää Eurooppaan ja takaisin kiellon aikanakin. Heidät tarkistetaan taudin varalta ennen Yhdysvaltoihin pääsyä, ja 14 päivän karanteeni on mahdollinen.

Epäselvää sen sijaan on, tulevatko lentoyhtiöt enää lentämään Euroopan-reittejä, joiden matkustajamäärät supistuvat merkittävästi kiellon vuoksi.

Trumpin julistama kielto oli alunperinkin rajattu, ja se koskee CNN:n mukaan 26 Euroopan maata. Euroopan Unionin Schengen-alueeseen kuuluvat tällä hetkellä 22 jäsenvaltiota eli Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Luxemburg, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi ja Tanska sekä Latvia, Liettua, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Tšekki, Unkari ja Viro. Lisäksi Norja, Islanti, Liechtenstein ja Sveitsi soveltavat Schengen-säännöstöä ja ovat myös kiellon piirissä. Lentokielto kestää 30 vuorokautta.

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusviraston tiedote kiellon vaikutuksesta löytyy tämän linkin takaa.

Samalla Yhdysvaltain viranomaiset ovat nostaneet yleistä matkustamissuositustaan niin, että kaiken matkustamisen välttämistä tulee harkita.

LUE MYÖS: