Yhdysvaltain hallinto on presidentti Donald Trumpin johdolla leikkaamassa merkittävästi rahoitustaan puolustusliitto Natolle. Asiasta kertovat useat Nato- ja amerikkalaislähteet uutiskanava CNN:lle.

Hallinnon suunnitelma on linjassa presidentti Trumpin pitkäaikaisen Nato-kritiikin kanssa. Hän on peräänkuuluttanut Eurooppaa kantamaan lisää vastuuta omasta turvallisuudestaan sekä Natosta ja kasvattamaan puolustusrahoitustaan sekä kansallisesti että Natossa.

Trumpin kritiikki on saanut Euroopan kyseenalaistamaan USA:n ja Naton sitoutumisen Euroopan turvaamiseen. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on julistanut Naton ”aivokuolleeksi”.

Yhdysvallat on aiemmin vastannut Naton suorasta rahoituksesta 22-prosenttisesti, CNN kertoo. Nyt puolustushallinto aikoo pudottaa USA:n osuuden 16 prosenttiin, vastaamaan kutakuinkin Saksan 14,8 prosentin osuutta.

Muutos on lähinnä symbolinen, sillä Naton suora rahoitus on kaikkiaan vain noin 2,5 miljardia dollaria. Sillä katetaan hallinnollisia kustannuksia kuten pääkonttorin pyörittäminen sekä joitakin yhteisiä operaatioita, mutta se ei liity Nato-maiden puolustusbudjetteihin.

CNN:n lähteiden mukaan muiden Nato-maiden odotetaan kattavan Yhdysvalloilta poistuva rahoitusosuus. Nato-diplomaatti vahvistaa kanavalle, että jäsenmaat ovat tällä viikolla hyväksyneet uuden rahoituskaavan, jossa eurooppalaisten jäsenmaiden kulut nousevat, mutta Yhdysvaltain laskevat.

Samaan aikaan Saksa, jota Trump on toistuvasti arvostellut puutteellisesti puolustusbudjetista, on ilmoittanut kasvattavansa rooliaan Natossa ja nostavansa puolustusmenonsa Naton vaatimaan kahteen prosenttiin kansantuotteesta. Asiasta kertoo Euractiv-sivusto.

Saksa. Donald Trump on arvostellut etenkin Saksaa puolustusbudjetin pienuudesta.Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Trump on syyttänyt Nato-kumppaneista etenkin Saksaa siitä, että maan puolustusmenot eivät vastaa Naton odotuksia. Nyt Saksa lupaa vastata odotuksiin, joskin vasta vuoteen 2030 mennessä.

Eräs yhdysvaltalainen puolustuslähde kertoo CNN:n mukaan, että Yhdysvalloilta säästyvät Nato-rahat voitaisiin käyttää muihin puolustustarpeisiin Euroopassa, kuten esimerkiksi Naton ulkopuolisten Ukrainan ja Georgian tukemiseen.

LUE LISÄÄ: