Republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin Nato-lausunto kuohuttaa Yhdysvalloissa.

”Nyt se on virallista: Hillary Clinton taistelee vaaleissa Vladimir Putinia vastaan”, otsikoi The Atlantic -lehti kommenttijuttunsa. Lehden tulkinnan mukaan Trump toteuttaa Venäjän presidentin suurimman toiveen kyseenalaistamalla Yhdysvaltain sitoutumisen sotilasliitto Naton turvatakuisiin.

Trump pudotti maailmanpoliittisen pommin The New York Timesin haastattelussa ilmoittamalla, että hänen johtamansa Yhdysvallat puolustaisi Nato-kumppaneita esimerkiksi Venäjän hyökkäykseltä vain, jos nämä olisivat täyttäneet velvoitteensa puolustusliittoa kohtaan.

– Republikaanien presidenttiehdokas Donald J. Trump on tällä viikolla päättänyt paljastaa itsensä Venäjän presidentin Vladimir Putinin agentiksi, The Atlantic kärjistää.

– Trump tekee selväksi, että presidenttinä hän sallisi Venäjän jatkaa valtapyrkimyksiensä edistämistä Euroopassa ja Lähi-idässä.

Toimittaja Jeffrey Goldberg korostaa, ettei hän sentään väitä Trumpin työskentelevän Putinille.

– Väitän, että Trumpin ymmärrys Amerikan roolista maailmassa sopii yhteen Venäjän geostrategisten halujen kanssa, Goldberg kirjoittaa.

– Hänen valintansa käynnistäisi välittömästi globaalin epävakauden aallon.

Lue myös: Trumpilta tyly viesti Baltian maille – Naton turvatakuu ei automaattinen

Trumpin tunnettu tukija, entinen Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemies Newt Gingrich ei ole ainakaan rauhoittanut itäeurooppalaisia huolia Trumpin Nato-linjasta omilla tuoreilla lausunnoillaan. Hänen mukaansa eurooppalaisilla Nato-kumppaneilla on syytäkin olla huolissaan Yhdysvaltain sitoutumisen tasosta, koska niiden omassa sitoumuksessa Nato-velvoitteisiin on puutteita.

– Viro on Pietarin esikaupunkialuetta. Venäläiset eivät välttämättä tulisi rajan yli sotilaallisesti vaan kuten Ukrainassa, Gingrich sanoo CBS-kanavan mukaan.

– En ole varma, ottaisinko riskiä ydinsodasta Pietarin esikaupunkialueisiin kuuluvan paikan vuoksi.

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves kommentoi Trumpin puheita epäsuorasti Twitter-tilillään torstaina. Tviitti näkyy tämän jutun alla.

– Viro on yksi viidestä Nato-liittolaisesta Euroopasta, jotka täyttävät kahden prosentin puolustuskuluvaatimuksen, Ilves tviittasi.

Tämä kertoi The Atlanticin tulkinnan mukaan virolaisten paniikista, minkä Ilves kiisti.

– Paniikkia ei ole, Ilves tviittasi.

– Kerron vain faktoja.

Donald Trump on jo aiemmin herättänyt huomiota Putinia myötäilevillä lausunnoillaan, joissa hän on muun muassa ylistänyt Putinin ”vahvuutta” johtajana. Sekä The Atlantic että Putin-kriitikko Garry Kasparov huomauttavat nyt, että kahdella Trumpin läheisellä neuvonantajalla on ollut tiiviit suhteet Kremliin ja Putinin hallintoon. Paul Manafort työskenteli Putin-mieliselle Ukrainan presidentille Viktor Janukovitshille, Carter Page puolestaan Venäjän energiajätti Gazpromille.