Suomen Rauhanliiton puheenjohtaja, entinen vihreä poliitikko Tarja Cronberg on huolestunut Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin sormesta punaisella ”napilla”. Yhdysvaltain ydinasejärjestelmä antaa hänen mukaansa yhdelle ihmiselle vastuun, jollaista ei tulisi antaa yhdellekään yksittäiselle ihmiselle.

Cronbergin mukaan ydinaseista puhuttaessa pelottavinta on juuri se, että ”päätös painaa nappia on vain yhden henkilön”. Tämä koskee nimenomaan Yhdysvaltoja, joskaan USA:n presidentillä ei todellisuudessa ole käytössään nappia, vaan ydinaseiden laukaisukoodit sisältävä kortti ja niiden mahdollisessa käyttötilanteessa avustavat neuvonantajat.

– USA:n presidentti päättää yksin siitä laukaiseeko hän yli tuhat valmiustilassa olevaa ydinasetta. Hänen ei tarvitse kuulla kongressia, ei edes puolustusministeriään. Päätöksen voi tehdä yksin, ainoa mikä kontrolloidaan, on henkilön identiteetti, Cronberg kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Cronbergin mukaan esimerkiksi Venäjällä päätäntäjärjestelmä on hajautetumpi kuin Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltalaisasiantuntijoiden mukaan maan presidentillä todella on ydinaseissa eräänlainen yksinvalta: Politico-lehden mukaan presidentti ei itse asiassa päätä juuri mistään asiasta niin itsenäisesti kuin ydinaseiden mahdollisesta käytöstä. Näin on, koska mahdollisessa uhkatilanteessa – esimerkiksi toisen maan kohdistaessa ydin- tai muun hyökkäyksen Yhdysvaltoihin – päätös täytyy tehdä nopeasti.

– Presidentillä on korkein auktoriteetti päättää Amerikan ydinaseiden käyttämisestä. Piste, sanoo asekontrollia ajavan Arms Control -järjestön edustaja CNN:lle. Hänen mukaansa vain useamman presidentin alaisen ”kapina” eli kieltäytyminen tehtäviensä suorittamisesta voisi estää presidentin päätöksen toteutumisen.

Cronbergin mukaan ydinaseiden asettaminen Trumpin vastuulle nousi hieman yllättäen vaaliteemaksi USA:ssa.

– Vaaleissa Trump todellakin vakuutti tietämättömyytensä ydinaseista. Kuulemistilaisuudessa hän kysyi, miksi ydinaseita valmistetaan, jos niitä ei ole tarkoitus käyttää.

Kyse ei kuitenkaan Cronbergin mukaan ole vain luottamuksesta Trumpiin henkilönä tai edes presidenttinä, vaan kyse on periaatteesta.

– En luottaisi myöskään Hillaryyn [Clintoniin], Cronberg lisää.

– Oli ydinasenapin vartija vaikka kuinka asiantunteva ja ansioitunut, ei kenellekään tule antaa tällaista vastuuta.

Tarja Cronberg, joka on myös kansainvälisen rauhan instituutin Siprin erikoisasiantuntija, vaatii ydinaseiden kieltämistä.

– Ainoa vaihtoehto on kaikista ydinaseista luopuminen. Ydinasevaltiot eivät ole tähän valmiita. YK:n yleiskokouksessa kuitenkin äänestettiin lokakuussa siitä, aloitetaanko ensi vuonna neuvottelut ydinaseiden kieltämiseksi. Ydinaseettomien valtioiden äänillä esitys meni läpi ja neuvottelut alkavat ensi vuonna. Suomi äänesti tyhjää, Cronberg kirjoittaa.