Presidentti Donald Trump on ravistellut Yhdysvaltoja ja aiheuttanut kuohuntaa kongressissa välittömästi välivaalien jälkeen pakottamalla oikeusministeri Jeff Sessionsin eroamaan tehtävästään keskiviikkoiltana.

Presidentti on määrännyt Sessionsin sijaiseksi ministeriön kansliapäällikkö Matthew Whitakerin, jonka aiemmat linjaukset herättävät kysymyksiä. Whitaker on toistuvasti kritisoinut presidentti Trumpiin liittyvää Robert Muellerin Venäjä-tutkintaa ja kutsunut sitä jopa noitavainoksi, kertoo muun muassa Politico-sivusto.

Tiistain vaaleissa edustajainhuoneen haltuunsa saaneet demokraatit varoittavatkin nyt, että Muellerin tutkinta ja sen riippumattomuus voivat nyt olla vaarassa. Demokraatit vaativat Whitakeria jättäytymään syrjään Venäjä-tutkinnasta.

”Ottaen huomioon hänen aiemmat kommenttinsa rahoituksen poisvetämisestä ja Muellerin tutkinnan rajoittamisesta, Whitakerin tulisi jäävätä itsensä Venäjä-tutkinnan valvomisesta viransijaisuutensa ajaksi”, vaatii senaatin vähemmistöjohtaja Chuck Schumer.

Senaattori Mark Warner sanoo suoraan, että Trumpin oma intressi Whitakerin nimityksessä on ilmeinen. Myös CNN-kanavan analyysissa katsotaan, että Trump otti uudella vedollaan tutkinnan ”haltuunsa”.

Oikeusministeri Sessions oli jäävännyt itsensä Venäjä-tutkinnan valvonnasta.