Donald Trump uhkaa Kiinaa kovemmilla lisätulleilla. Kiina uhkaa peruuttaa tälle viikolle suunnitellut kauppaneuvottelut.

Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota on kiihtymässä uudelleen, kun presidentti Donald Trump uhkaa kiristää Yhdysvaltain Kiinaa vastaan asettamia rankaisutulleja.

Trump twiittasi sunnuntai-iltana Suomen aikaa, että Kiinan tuotteille asetetut tullimääräykset kiristyvät. Trump uhkasi myös lisätulleilla.

”Kymmenen prosentin tulli nousee 25 prosentiin perjantaina. 325 miljardin dollarin arvosta Kiinan tuontia on ollut tullivapaata, mutta tulli asetetaan pian 25 prosentin suuruisena”, Trump kertoi Twitter-viestissään.

Trump muistutti Twitterissä, että kymmenen viime kuukautta Yhdysvalloilla on ollut Kiinaa vastaan voimassa 250 miljardin dollarin rankaisutullit. Niistä 50 miljardia kohti tulli on ollut 25 prosenttia ja 200 miljardia kohti 10 prosenttia.

Trumpin mukaan 10 prosentin tuontitullien korotus 25 prosenttiin on seurausta Kiinan edustajien viivyttelystä kauppaneuvotteluissa. Korotuksen oli määrä tulla voimaan vuoden alussa, mutta neuvotteluiden edistymisen vuoksi Trump päätti pitää tullit ennallaan.

Trumpin ilmoitus koventaa Kiina-tulleja on yllätys, sillä Yhdysvaltain ja Kiinan ennakoitiin saavuttavan tämän viikon aikana sovun kauppakiistoissa. Alun perin Kiinan 100-henkisen neuvotteludelegaation piti matkustaa keskiviikkona Washingtoniin neuvottelemaan kauppasopimuksen viimeiset palat valmiiksi.

Medialähteiden mukaan Kiina harkitsee nyt peruuttavansa tämän viikon neuvottelut peruutetaan. Näissä neuvotteluissa olisi ollut tarkoitus sopia myös presidentti Trumpin ja Kiinan presidentti Xi Jinpingin välisestä kokouksesta, jossa kauppasopimus olisi allekirjoitettu.

Yllättäen uudelleen eskaloitunut kauppakiista on aiheuttanut maailman osakemarkkinoilla silmiinpistävän suurta heittelyä. Manner-Kiinassa osakeindeksit tippuivat maanantaina lähes 6 prosenttia ja Hongkongissa yli 3 prosenttia. Tokiossa pörssi on kiinni pyhäpäivän vuoksi.

Yhdysvaltain pörssien indeksiliikkeitä ennakoivat osakefutuurit olivat kello 8 aikaan noin 2 prosenttia miinuksella.