Ensimmäisessä kuulemisessa liittyen Donald Trumpin virkarikossyytteeseen kuultiin keskiviikkona muun muassa yhdysvaltalaisdiplomaattia William Tayloria, joka toimii Ukrainassa Yhdysvaltain suurlähetystössä. Julkista todistajien kuulemista saattoi seurata myös televisiosta.

Taylorin mukaan hänelle muodostui käsitys, että Yhdysvaltojen Ukrainalle maksama sotilasapu olisi jäissä, jos Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei aloittaisi Joe Bidenin poikaan kohdistuvaa tutkintaa.

Virkarikostutkinta kohdistuu siis epäilyihin, joiden mukaan presidentti Trump olisi painostanut Ukrainan presidenttiä tutkimaan Trumpin vastaehdokkaaksi edellisissä presidentinvaaleissa pyrkineen demokraattien Joe Bidenin pojan toimia Ukrainassa liittyen korruptiosyytöksiin kaasuyhtiössä, jonka hallituksessa Bidenin poika istui. Trumpin epäillään siis tätä kautta käyttäneen Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa keinona oman hyötynsä tavoittelussa.

Taylorin puheenvuorossa kuultiin yllättävä tieto, kun Taylor kertoi alaisensa kuulleen Trumpin kyselleen suurlähettiläs Gordon Sondlandilta tutkinnasta Ukrainassa.

Kuulemisten jälkeen Trump kiisti tietävänsä tästä keskustelusta mitään, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ensimmäiseksi todistajan puheenvuorossa oli kuitenkin vara-apulaisulkoministeri George Kent, joka toimii Yhdysvaltain ulkoministeriön Euraasian ja Euroopan osastolta. Kentin avauspuheenvuoron mukaan Trumpin henkilökohtainen asianajaja Rudy Giuliani pyrki saamaan aikaan tutkintaa, jolla oli poliittinen motivaatio. Taylor oli tästä samoilla linjoilla Kentin kanssa.

Sekä Taylorin että Kentin kuulemiset keskittyivät tiiviisti siihen, painostiko Trump Ukrainaa. Kumpikin todistajista esiintyi keskiviikkona rauhallisesti ja vahvasti, mutta ei ole selvää, auttaako todistus saamaan demokraattien ajamaa virkarikossyytettä ja mahdollista republikaanipresidentti Trumpin viraltapanoa eteenpäin.

Kuulemiset jatkuvat perjantaina, jolloin kuulemisvuorossa on entinen Ukrainan suurlähettiläs Marie Yovanovitch. Kaikkia todistajia on kuultu ennen julkisia kuulemisia suljettujen ovien takana.

Mahdollisen syytteen nostamisesta äänestetään aikanaan edustajainhuoneessa.