Psykiatrian dosentti, Turun yliopistollisen keskussairaalan osastonylilääkäri Tero Taiminen kummastalee, kuinka masennuksesta aiheutuvien työkyvyttömyyseläkkeiden määrä kymmenkertaistui vuosina 1985-2005.

Taiminen kertoo Turun Sanomille, että masennuksen esiintyvyys väestössä on pysynyt ennallaan ja hoito on kehittynyt. Silti neljätuhatta suomalaista saa vuosittain eläkepäätöksen masennuksen vuoksi. Taiminen uskoo, että määrä voitaisiin jopa puolittaa potilaiden hoito- ja kuntoutuskäytäntöjä parantamalla.

- Suomessa kirjoitetaan masennuksen takia pidempiä sairauslomia kuin muualla maailmassa. Liian pitkät sairauslomat heikentävät toipumisen ennustetta ja johtavat syrjäytymiseen. Sellaisellekin potilaalle, joka toipuisi, kirjoitetaan niin pitkä sairausloma, että hän jää työelämästä syrjään. Jos ihminen on masennuksen takia työelämästä poissa 1-2 vuotta, todennäköisyys palata työelämään on alle 50 prosenttia, Taiminen kertoo Turun Sanomille.

Pelkkä sairauslomien leikkaaminen ei kuitenkaan riitä. Taimisen mukaan monia kansainvälisesti suositeltuja masennushoitoja käytetään Suomessa mitättömän vähän.