Miljardööri Andrej Babisin johtama keskusta-oikeistolainen ANO-puolue nousi odotetusti suurimmaksi puolueeksi Tšekin parlamenttivaaleissa. Se sai 29,7 prosenttia äänistä.

Tšekin toiseksi suurin puolue on vaalien jälkeen eurokriittinen ODS 11,3 prosentin kannatuksella. Kolmanneksi eniten ääniä sai piraattipuolue, 10,8 prosenttia ja neljänneksi eniten äärioikeistolainen SPD, 10,6 prosenttia.

Tšekin Donald Trumpiksi kutsuttu Babis on maan toiseksi rikkain mies. Hän kampanjoi vaaleissa vastustamalla Tšekin eurojäsenyyttä ja pakolaiskiintiöitä. Hän haluaa Tšekin kuitenkin pysyvän Euroopan unionissa.

–Aiomme ehdottaa Euroopan neuvostolle haluamiamme muutoksia, kuten ratkaisua pakolaiskriisiin, Babis kommentoi Reutersille.

Hänen odotetaan aloittavan hallitustunnustelut Tšekissä, mutta neuvotteluista odotetaan vaikeita. Babis linjasi jo lauantai-iltana, ettei aio tehdä yhteistyötä äärioikeistön, EU-vastaisten puolueiden tai kommunistisen puolueen kanssa.

–En halua tehdä yhteistyötä heidän kanssaan, Babis totesi.

Tšekin väistyvän pääministerin Bohuslav Sobotkan johtaman sosialidemokraattisen puolueen kannatus jäi vaaleissa alle kuuden prosentin. Sobotka yllättyi erityisesti äärioikeiston vaalimenestyksestä.

–Kuinka tämä on mahdollista maassa, jolla menee oikein hyvin, joka on vakaa ja turvallinen , hän ihmetteli BBC:n mukaan.