Tšekin pääministeriksi viikonlopun vaaleissa noussut Andrej Babis ilmoitti heti, että ei aio ryhtyä yhteistyöhön vaaleissa myös menestyneen äärioikeiston kanssa. Myös Babisin johtama ANO-puolue kuitenkin tunnetaan maahanmuuton vastustamisesta.

Tšekki irtisanoutui taannoin muiden Itä-Euroopan EU-maiden kanssa unionin taakanjakomekanismista, jolla oli tarkoitus hajauttaa turvapaikanhakijoita tasaisemmin jäsenmaiden välille. Babis ilmoitti vuonna 2016 talousministerinä toimiessaan, että EU:n kiintiöitä tulee vastustaa vaikka sanktioiden uhalla.

– Meidän täytyy tehdä kaikkemme vastustaaksemme siirtolaisten tuloa, hän julisti Facebookissa kesällä 2016.

Babis vetosi tuolloin EU:n ulkorajojen sulkemisen puolesta ja kehotti pystyttämään muurin ”ei Tšekin vaan EU:n rajalle”.

Berliinin joulumarkkinoiden terrori-iskun jälkeen Babis syytti iskusta Saksan liittokansleri Angela Merkelin avoimien rajojen politiikkaa.

– Ratkaisu [pakolaiskriisiin] on rauha Syyriaan ja siirtolaisten paluu koteihinsa. Euroopassa heille ei ole paikkaa, Babis sanoi myöhemmin joulukuussa.

Babisin ANO katsotaan keskusta-oikeistolaiseksi, ja puolue itse painottaisi mielellään nimenomaan keskustalaisuutta. Muun muassa yhdysvaltalainen Politico-verkkolehti kuitenkin niputtaa puolueen osaksi Euroopan nationalismivyöryä ja rinnastaa ANO:n muun muassa Saksan maahanmuuttovastaiseen AfD:hen.

Lue myös: ”Tšekin Donald Trump” veti heti selvän linjan: ”En halua tehdä yhteistyötä heidän kanssaan”