Kreikan parlamentti on hyväksynyt kolmannen tukipaketin esivaatimukseksi asetetut lakiuudistukset tuhansien ihmisten osoittaessa mieltään parlamenttitalon edustalla Ateenassa.

Pääministeri Alexis Tsipras sai nyt puolelleen enemmän edustajia kuin aiemmassa uudistusäänestyksessä. Muun muassa eroamaan joutunut valtiovarainministeri Yannis Varoufakis oli nyt kannattajien joukossa, joskin ilmoitti kreikkalaislehti Kathimerinin mukaan tehneensä näin vain antaakseen hallitukselle aikaa – Kreikan ja sen velkojien neuvottelujen onnistumiseen hän ei usko.

Pääministeri Tsipras perusteli uudistusten hyväksymistä Kreikan pitämisellä eurossa.

– Konservatiivivoimat Euroopan sisällä pyrkivät potkimaan Kreikan ulos eurosta. Me valitsimme kompromissin, joka pakottaa meidät toteuttamaan ohjelman, johon emme usko, ja me toteutamme sen, koska vaihtoehtomme ovat kovia, Tsipras sanoi Kathimerinin mukaan.

Lakiuudistusten hyväksyminen tarkoittaa sitä, että euromaat ja Kansainvälinen valuuttarahasto suostuvat aloittamaan neuvottelut Kreikan kanssa kolmannesta, 86 miljardin euron tukipaketista.

Lakipakettiin lukeutuvat pankkisäännökset tulevat ainakin teoriassa suojelemaan veronmaksajia ja valtiota maksamasta pankkien kaatumisten kustannuksia, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Laki on kuitenkin astumassa voimaan vasta 2016.