Koekäyttövaiheeseen päässeen Olkiluoto 3:n ydinreaktorin tärkeimmässä putkistossa ilmenevä värähtely ylittää moninkertaisesti sallitut rajat, kerrotaan Stukista Tekniikka&Talous-lehdelle.

Stukin projektipäällikkö Minna Tuomainen kertoo, että reaktorin jäähdytyspiiriin kuuluvan paineistimen yhdysputkisto olisi saanut koeohjelman mukaan värähdellä enintään 12 millimetriä sekunnissa, mutta värähtely ylitti ajoittain jopa sata millimetriä sekunnissa. Tulokset saatiin kuumakokeissa, joilla varmistetaan, että yksikköön voidaan ladata ydinpolttoainetta.

Värähtelyn syytä ei vielä tiedetä.

– Asia on vielä aikalailla epäselvä. Asia on kuitenkin merkittävä ja putkistojen on kestettävä normaalikäyttöä. Jos värähtely on suurempaa kuin pitäisi, ei voi luottaa, että putkistot kestävät. Pahimmassa tapauksessa putkistot menevät rikki, Tuomainen sanoo.

Hänen mukaansa värähtelyongelma on ratkaistava ennen laitoksen käytön aloittamista.

– Putkirikkoon on myös varauduttu. Hätäjärjestelmät käynnistyisivät, jotta saataisiin tilalle uutta vettä, mutta sen varaan ei putkistoa voida jättää.

Stuk kertoi ongelmasta tuoreessa valvontaraportissaan.

Olkiluodon kolmosreaktorin piti alun perin valmistua jo 2009. Myös reaktorin nyt käynnissä oleva koekäyttö on kestänyt suunniteltua kauemmin. Toistaiseksi OL3:n säännöllisen sähköntuotannon odotetaan alkavan toukokuussa 2019, mutta laitostoimittaja Areva kertoi huhtikuussa, että se on päivittämässä aikataulua "lähiviikkoina" kuumakokeiden viivästysten vuoksi.

Lue myös: Areva-Siemens päivitti aikataulun – TVO: OL3 myöhästyy 10 vuotta