Ruotsissa Malmössä on kesän aikana räjäytetty jo useampi käsikranaatti. Nyt poliisi kertoo uutistoimisto TT:n haastattelussa, että kranaatteja annetaan laittoman asekaupan yhteydessä bonuksena kaupantekijäisiksi.

– Jos ostaa automaattiaseen Serbiasta, voi saada käsikranaatteja ilmaiseksi. Se ihan suoraa bonusta, sanoo Tukholman alueen poliisin tiedusteluosaston johtaja Gunnar Appelgren.

Poliisin mukaan useampi Malmössä räjäytetyistä kranaateista on valmistettu entisessä Jugoslaviassa.

Hänen mukaansa Balkanilta virtaa miljoonittain aseita ja käsikranaatteja. Appelgren kertoo Ruotsin poliisin selvittämästä tapauksesta, jossa rikollisten käsiin oltiin tuomassa kymmeniä automaattiaseita ja noin sata käsikranaattia. Lisäksi Appelgren tunnustaa, että poliisi tietää yhdestä ase-erästä, jonka pysäyttämisessä se on epäonnistunut.

Appelgren arvioikin, että yleistyneiden kranaatti-iskujen taustalla on juuri asekauppa ja niiden hyvin vaaralliset bonukset. Malmön lisäksi kranaatteja on räjäytelty myös muualla Ruotsissa. TT kertoo toukokuisesta tapauksesta, jossa uppsalalaiseen ravintolaan heitettiin kaksi kranaattia. Poliisin teknikot selvittivät, että kranaatit oli Jugoslaviassa.

Lisäksi Ruotsissa tuomittiin juuri 19-vuotias nuorukainen, joka oli kuljettamassa asekassia omien sanojensa mukaan Örebrohon. Kassissa oli automaattiaseita ja kolme Jugoslaviassa valmistettua käsikranaattia. Miehellä on jengikytköksiä, mutta hän kiisti tietäneensä kassin sisällöstä.