Ympäristöjärjestö Greenpeace on julkaissut netissä käsiinsä saamat vuodetut TTIP-asiakirjat. TTIP on vapaakauppasopimus, jota neuvotellaan EU:n ja Yhdysvaltain välille.

Hollannin Greenpeacen julkistus on täällä.

– Asiakirjat paljastavat, millaista kauppaa kansalaisoikeuksilla käydään yritysvoittojen nimissä. Pitäisikö meidän päästä vaikuttamaan tapahtumiin nyt, kun terveytemme ja hyvinvointimme ovat vaakalaudalla, vai joutua odottamaan, kunnes vahinko on jo tapahtunut?kysyy Greenpeace Hollannin toiminnanjohtaja Sylvia Borren lehdistötiedotteessa.

Greenpeacen mukaan asiakirjat sisältävät 248 sivua tekstiä ja kattavat noin puolet dokumenteista, jotka luonnosteltiin TTIP-neuvottelujen hiljattain päättyneellä 13. kierroksella. Greenpeace Hollannin julkaisemat asiakirjat kattavat kolme neljäsosaa ns. yhdistetyistä asiakirjoista, Suomen Greenpeace arvioi.

– Yhdistetyt asiakirjat ovat dokumentteja, joissa EU:n ja USA:n näkemykset eri kysymyksiin on esitetty rinnakkain. Tämä havainnollistaa, missä kohdin neuvottelukumppanit ovat samalla aallonpituudella ja missä kysymyksissä taas tarvitaan kompromisseja tai myönnytyksiä. Greenpeacen Hollannin julkaisemista 13 luvusta on nyt ensi kertaa luettavissa USA:n näkemyksiä käsittelyssä oleviin kysymyksiin, Suomen Greenpeace sanoo tiedotteessaan.

Lue myös: EK kommentoi TTIP-vuotoa: ”USA:n taktiikkana on end game”