Suomi tarvitsee osaajia ulkomailta, ja hallitus on toteuttamassa useita toimia heidän maahantulonsa helpottamiseksi. Ensimmäisenä helpotuksena tulee erityisosaajien pikakaista, joka saadaan käyttöön ensi kesänä. Aiheesta keskusteltiin Tänään töissä -lähetyksessä.

Miksi ongelmaan on herätty vasta nyt?

Nokian globaaleista hankintaketjuista vastaava johtaja Erja Sankari on sitä mieltä, että merkit osaajapulan kärjistymisestä ovat olleet nähtävillä jo joitakin vuosia. Nokiassa ulkomaisten osaajien määrä kasvaa vauhdilla.

”Kyllä me olemme jo muutaman vuoden nähneet, että tämä on edessä, kun ikäluokat pienenevät. Nokiassa on tapahtunut aika iso muutos viime vuosien aikana. Aiemmin meillä oli jonkun verran ulkomailta tulleita osaajia, mutta nyt parin viime vuoden aikana heidän osuutensa on noussut kymmeniin prosentteihin. Ja jos puhutaan nyt viimeisestä 500 palkatusta osaajasta, niin heistä puolet on muualta. Se on iso määrä”, sanoo Sankari.

Teknologiateollisuus ry:n selvityksen mukaan seuraavan kymmenen vuoden aikana Suomeen tarvitaan 13 300 alan osaajaa vuosittain.

TEM on arvioinut, että jopa yli 60 000 työpaikkaa jää vuosittain syntymättä sen takia, että osaajia ei ole riittävästi saatavilla. Miltä tilanne Nokiassa näyttää?

”Nokia on globaali yritys, joka kilpailee globaalissa kilpailussa. Pekka Lundmark on sanonut, että me investoimme siihen, että olemme teknologiajohtaja 5g:ssä. Se tarkoittaa isoja investointeja tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Osaajia palkataan lisää. Me palkkaamme mielellämme Suomeen, tämä on ollut meille hyvä paikka toimia t&k-puolella. Mutta jos emme saa heitä palkattua Suomeen, me palkkaamme heidät maailmalle, sinne, missä heitä on saatavilla”, sanoo Sankari.

Pikakaista on ensiaskel

Ensi kesänä Suomessa saadaan käyttöön kipeästi kaivattu pikakaista ulkomaisille erityisosaajille. Pikakaistalla maahantulon luvat saadaan kuntoon kahdessa viikossa.

Kuinka suurta osaajajoukkoa tämä koskettaa?

”On vaikea sanoa, kuinka suuri se määrä on. Puhutaan startupeista ja erityisosaajista. Olemme tehneet arvion, että ne osaajat, jotka olisivat tämän puitteissa Suomeen tulossa, saadaan sen kautta käsiteltyä. Prosessi on sujuva, ja lisäksi auttaa myös d-viisumi, joka on nyt eduskunnassa käsittelyssä”, sanoo työministeri Tuula Haatainen (sd.)

Kuva: KIMMO HAAPALA

”Maailman paras systeemi”

Osaavan työvoiman Suomeen tulossa ongelmaksi voi nousta myös esimerkiksi pankki-, asunto- ja kouluasioiden hoitaminen.

Tuula Haataisen mukaan hallitus pyrkii perkaamaan myös tätä kenttää. ”Olemme lähteneet selvittämään, että mitä ihminen Suomeen tullessaan kohtaa. Ja kyllä nämä arjen asiat ovat iso asia, puhutaan esimerkiksi henkilötunnuksista ja pankkiasioista. Perkaamme, mitä lakimuutoksia vaaditaan, että näitä saadaan kuntoon. Pyrimme siihen, että meillä on maailman paras systeemi, joka on sujuva ja ihmislähtöinen.”

Kaikille työperäisistä syistä Suomeen pyrkivien hakemuksille pyritään tämän hallituskauden aikana saamaan 30 päivän käsittelyaika.

”Liian pitkään meillä Suomessa on eletty ajatellen, että teemme kaiken. On herättävä siihen, että me tarvitsemme sitä, että tänne muuttaa ihmisiä töihin. Ja heidän perheensä muuttavat tänne ja elävät täällä ja tarvitsevat töitä. Tämä kaikki pitää ottaa huomioon. Puhutaan koko yhteiskunnan ja yritysten vastaanottokyvystä. Tämä on iso muutos”, sanoo Haatainen.