Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) varoittaa Euroopassa huonontuneesta tuhkarokkotilanteesta. Tartuntoja on todettu myös Suomessa.

THL:n mukaan moni 30–50-vuotias nainen lienee ilman suojaa tuhkarokkoa vastaan. MPR- eli tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokote otettiin Suomessa käyttöön 1980-luvun alussa, joten osa 1960–1970-luvulla syntyneistä ei ehtinyt sairastaa tuhkarokkoa ennen kuin se laajojen rokotusten ansiosta hävisi lähes kokonaan maasta.

Tuhkarokolle alttiita voi olla etenkin 30–50-vuotiaiden naisten joukossa. Miesten tuhkarokkosuoja on parempi, koska puolustusvoimissa MPR-rokotetta annettiin palvelukseen astuville vuosina 1986–2000.

- Jos ei tiedä sairastaneensa tuhkarokkoa tai saaneensa kahta rokotusta tuhkarokkoa vastaan, MPR-rokotteen voi hakea maksutta omasta terveyskeskuksesta, THL kertoo.

Lisäksi THL suosittaa lasten MPR-rokotusten aikaistamista. THL suosittelee, että ensimmäinen MPR-rokote annetaan neuvoloissa jo 12 kuukauden ikäisille lapsille. Jos 6–11 kuukauden ikäinen lapsi matkustaa ulkomaille, hänen olisi hyvä saada MPR-rokotus ennen matkaa.

Tällä hetkellä pikkulapset saavat ensimmäisenMPR-rokotteensa vasta puolentoista vuoden iässä. Äidiltä saatu suoja estää alle puolivuotiaita sairastumasta, mutta sen jälkeen lapset ovat käytännössä alttiita tuhkarokolle.