Oppositiopuolue kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä arvioi Puheenvuoro-blogissaan, että hallituksen kaavailemat korotukset päivähoitomaksuihin ovat tuhoisia työllisyydelle.

Helsingin Sanomien mukaan opetusministeriön työryhmä esittää tuntuvia korotuksia päivähoitomaksuihin. Enimmäismaksua esitetään korotettavaksi 22 prosenttia 354 euroon.

– Kahden aikuisen ja kahden lapsen perheelle voi tulla jopa korotusta 122€ kuukaudessa 3300 € keskimääräisellä bruttotulolla, Maanselkä kirjoittaa ja toteaa, että työnteon kannustavuus heikkenee.

– Opetusministeriön esityksessä jo 2200 € bruttotuloilla olevat vanhemmat joutuvat maksamaan lisää. Kahden aikuisen perhe, tulot yhteensä 4 400 euroa kuukaudessa, kaksi lasta: Päivähoitomaksu nyt 370 euroa, uusi maksu 386 euroa, korotus 16 euroa, Maanselkä huomauttaa.

Hänen mielestään yksinhuoltajaperheille kaavailtu päivähoitomaksujen lasku on niin pieni, ettei se vaikuta näiden perheiden tilanteeseen.

– Paketin osaksi kaavaillaan palkkatasolla 2000€ olevien [yksinhuoltajaperheiden] päivähoitomaksujen laskua. Maksut laskevat näennäisesti 2000–2 140 euron kuukausituloisilla yksinhuoltajilla 70–80 euroa kuukaudessa. Yksinhuoltajalla työnteonkannattavuus palkkaluokassa on tällä hetkellä erittäin heikkoa, eikä sitä 70€ paranna. Päivähoitomaksun alennus tässä kohtaa näyttäytyy pahan säästöpaketin pakollisena "hyvänä tekona", markkinointikikkana, joka ei kokonaistilannetta paranna, Maanselkä kirjoittaa.

Hänen mielestään hallituksen kaikki viimeaikaiset toimet vain heikentävät kannustimia työllistyä. Hallituspuolue kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb on kuitenkin korostanut sitä, että työnteon pitää olla kannattavaa.