Postin työriidassa ei aineksia sopuun ole vielä näkynyt. Sunnuntaina työriitaa soviteltiin iltayöhön asti. Työriitaa sovitellaan jälleen tänään maanantaina kello 12 alkaen valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla.

Palvelualojen työnantajat Paltan toimitusjohtajan Tuomas Aarton mukaan sunnuntaina pystyttiin sovittelussa käymään hyvin asioita läpi ja osin edistyttiinkin.

”Ratkottavia asioita on paljon ja pöydässä on useita isoja vaikeita kysymyksiä, sen takia tämä nyt ottaa aikaa. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että molemmat osapuolet ovat edelleen tosissaan hakemassa ratkaisua”, Aarto sanoi tänään aamusta.

LUE MYÖS:

Aarton mukaan tilanne ei ole edelleenkään helppo ja on mahdoton ennakoida milloin ratkaisuihin voidaan päästä.

”Katsotaan, mihin asti tänään päästään”, Aarto sanoi.

Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n ja Paltan neuvottelut Postin työehtosopimuksesta ovat olleet vaikeat pitkin matkaa.

Nyt ratkaisua pyritään hakemaan PAU:n nykyisen työehtosopimuksen ja sen palkkojen ja palkkarakenteen pohjalta.

”Aikaisempi lähestymistapa jakelualan työehtosopimuksen määräysten ottamisesta soveltuvin osin on siirretty sivuun”, Aarto sanoi.

Entistä järeämpiä tukitoimia

Jos sopua Postin työriidassa ei synny, PAU:n lakot voivat kestää jo joulukuulle asti. Parhaillaan myös tukitoimet ovat laajenemassa. Tänään alkoi ammattiliittojen tukitoimia kiistassa ja entistä järeämpiä toimia on luvassa myöhemmin tällä viikolla ja ensi viikolla.

Suomen Merimies-Unionin mukaan tästä aamusta alkaen kotimaanliikenteessä oleville yhteysaluksille, lautta-aluksille, losseille ja ulkomaanliikenteessä oleville lasti- ja ropax-aluksille sekä matkustaja-autolautoille ei oteta enää Postin kuljetuksia, vaan ne jätetään satamiin.

Merimies-Unionin toimet ovat myöhemmin muuttumassa selvästi järeämmiksi.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT on ilmoittanut tukitoimista napakalla tahdilla viime päivinä.

AKT on kertonut tukevansa PAU:n lakkoa myötätuntotyötaistelulla, joka alkaa tänään ja päättyy ensi viikon sunnuntaina, mikäli PAU:n työnseisaus jatkuu. AKT kertoo, että myötätuntotyötaistelun aikana AKT:n jäsenet pidättäytyvät työstä Posti Kuljetus Oy:ssä. Lisäksi AKT ry:n jäsenet pidättäytyvät muilla työpaikoilla Posti Oy:n tavaroiden ja lähetyksien käsittelystä.

Myös AKT:n toimet ovat muuttumassa selvästi järeämmiksi myöhemmin tällä viikolla asteittain, jos sopua Postin työriidassa ei löydy.

Uusimmista toimista AKT kertoi tänään. AKT:n mukaan myötätuntotyötaistelun neljäs vaihe alkaa ensi viikon maanantaina kello 3 yöllä ja päättyy tiistaina ensi viikon tiistaina kello 3 yöllä. Myötätuntotyötaistelun aikana ne AKT:n jäsenet, jotka ajavat paikallis- ja lähiliikennettä HSL-alueella, pidättäytyvät työstä. AKT:n mukaan työstä pidättäytyminen koskee myös myötätuntotyötaistelun kohteina olevien yritysten huoltokorjaamoiden työntekijöitä.

LUE LISÄÄ:

Lisäksi Palvelualojen ammattiliitto PAM kertoo tänään tukevansa postilakkoa julistamalla käsittelykiellon asiamiespostien postilähetyksille. Kielto tulee voimaan Postin palvelupisteissä eli niin kutsutuissa asiamiesposteissa 25. marraskuuta ja jatkuu 8. joulukuuta asti, jos työkiistassa ei ole päästy sopuun.

Postin palvelupisteitä on kaikkiaan noin 750. Ne sijaitsevat muun muassa kaupoissa, kioskeissa, liikenne- ja huoltoasemilla, kahviloissa ja apteekeissa.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tviittasi tänään, että nyt on syytä keskittyä sopimiseen ja tukilakkojen välttämiseen.

LUE MYÖS: