Ilmoituksia uusista tukitoimista Postin työriidassa tuli odotetusti jälleen torstaina. Tukitoimista kertoivat Rautatiealan Unioni (RAU) ja Suomen Merimies-Unioni. Tukitoimia voi vielä lähipäivinä tulla lisää.

RAU kertoi tukitoimilla haluavansa vauhdittaa Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n ja Palvelualojen työnantajat Paltan välisiä neuvotteluita Postin työehdoista.

RAU ilmoitti tukevansa PAU:n työtaistelua saarrolla, joka pysäyttää rautateiden tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen illalla 19.11. vuorokaudeksi.

Suomen Merimies-Unioni ilmoitti myös PAU:ta tukevista toimista. Ensimmäiset toimet alkavat ensi maanantaina ja ne ovat kasvamassa selvästi järeämmiksi myöhemmin.

Suomen Merimies-Unionin mukaan ensi maanantaiaamusta alkaen kotimaanliikenteessä oleville yh­teysaluksille, lautta-aluksille, losseille ja ulkomaanliikenteessä oleville lasti- ja ropax-aluksille sekä matkustaja-autolautoille ei oteta enää Postin kuljetuksia, vaan ne jätetään satamiin.

Merimies-Unionin mukaan tukitoimenpiteet ovat voimassa niin kauan, kunnes Postin työkiistassa löytyy ratkaisu, ellei myöhemmin toisin ilmoiteta.

Posti ei ­tule ylittämään aikaisemmin edunvalvonnalle ilmoitettua vuokratyön määrää lakon takia.”

Lämmöt Postin työriidassa ovat nousseet myös muuten. Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) sanoi keskiviikkona muun muassa Ylelle, että rikkurityövoimaa ei missään tapauksessa suvaita. Postin olisi syytä hänen mukaansa lopettaa vuokratyövoiman käyttö lakon ajaksi. LUE LISÄÄ:

Posti kertoi torstaina selvittäneensä valtioneuvoston kanslian omistajaohjaukselle yhtiön vuokratyövoiman käyttöä PAU:n maanantaina alkaneen lakon aikana.

Postin väliaikaisen toimitusjohtajan Turkka Kuusiston mukaan Posti ymmärtää hyvin ministerin huolen siitä, ettei valtionyhtiön pidä käyttää vuokratyövoimaa lakon murtamiseen.

”Posti on sitoutunut pitämään tästä huolta. Olemme sopineet omistajaohjauksen kanssa, että Posti ei tule ylittämään aikaisemmin edunvalvonnalle ilmoitettua vuokratyön määrää lakon takia”, Kuusisto sanoi tiedotteessa.

Posti julkistaa jatkossa päiväkohtaiset tiedot käytetyn vuokratyövoiman määrästä merkittävissä toimipisteissään kotisivuillaan.