Työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan niin sanottu aktiivimalli 2 on yhä hallituksen harkinnassa, mutta siitä ei ole tehty päätöksiä.

Malli, jota kutsuttiin aluksi aktiivisen työnhaun malliksi ja myöhemmin omatoimisen työnhaun malliksi, tehostaisi työnhakijoiden omatoimista työnhakua ja selkiyttäisi työttömyysturvaan liittyviä seuraamuksia. Uusi velvoite toisi työttömälle 60 päivän karenssiajan, jolloin työttömyysturvaa ei makseta, jos hän ei hae työtä keskimäärin kerran viikossa.

Ministeriön mukaan kyse ei ole uudesta velvoitteesta, koska työttömällä on jo velvollisuus hakea töitä. Määrällisiä vaatimuksia työnhausta ei kuitenkaan nykyisin ole.

Lue mallista lisää: Seuraava aktiivimalli tekee jo tuloaan: 60 päivän karenssi syrjäyttäisi kohusanktion

Lindström sanoi alkuvuodesta, että lakiesitys omatoimisesta työnhausta on tarkoitus antaa eduskunnalle tänä vuonna. Tänään kyselytunnilla sävy oli kuitenkin muuttunut. Asian nosti esille kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.), joka kysyi, onko aktiivimalli 2 tulossa.

Lindström vastasi, että omaehtoisen työnhaun malli on yhä prosessissa.

–Harkitsemme sitä, koska meillä on tiettyjä ongelmia sen kanssa, joita en tässä ryhdy avaamaan, koska asia on kesken. Ei ole tähän riiheen vielä tätä tulossa, Lindström vastasi.

Vuoden alusta voimaan tulleen aktiivimallin osalta Lindström lupasi täydentäviä toimenpiteitä kehysriihessä, jota varten alueille on tehty kysely palvelutarpeista. Ensi viikon kehysriihessä päätetään, ”mitä resursoidaan ja kuinka paljon”.

–Resursseja tulee lisää ja se on hallitukselta lupaus, mutta summista päätetään riihessä.

Esillä on ollut ainakin työvoimapalvelujen lisääminen, sillä kriitikkojen mukaan palveluita ei riitä kaikille halukkaille. Aktiivimalli laskee työttömyysetuuden tasoa 4,65 prosenttia, jos työtön ei osoita riittävää aktiivisuutta palkkatyössä, yrittäjänä tai työvoimapalveluissa.