Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) väläyttää vihreää valoa lentoverolle Talouselämän haastattelussa. Orpon mielestä lentoveroa pitää harkita vakavasti.

Vihreät ehdotti Suomeen uutta lentoveroa esitellessään eduskuntavaalitavoitteitaan keskiviikkona eduskuntaryhmän kesäkokouksessa. Vihreät perustelee esitystään sillä, että lentopolttoaineesta ei nykyisin makseta veroa.

Ruotsi otti huhtikuussa käyttöön oman lentoveron, jonka hinta matkustajalle vaihtelee noin 6 eurosta noin 40 euroon riippuen matkan pituudesta. Kotimaan matkat ja lennot EU:n sisällä Ruotsi verottaa kevyiten ja pitkät kaukolennot kovimmin. Vihreiden varapuheenjohtaja ja ilmastotyöryhmän vetäjä Veli Liikanen on aiemmin arvioinut, että Ruotsin malli sopisi Suomeenkin.

Orpo pohti Suomen verotusta Talouselämälle ja sanoi, että seuraavaksi täytyy alentaa keskituloisten ansioverotusta, sillä pienituloisten verotus on jo kevyttä tasoa Pohjoismaiden vertailussa. Hän huomautti, että kova progressio alkaa jo 3000 euron kuukausituloista.

”Kireimmin pitää verottaa ympäristön pilaamista, esimerkiksi fossiilisia polttoaineita”, Orpo sanoi Talouselämälle.

Tuleeko lentovero?

”Sitä pitää harkita vakavasti. Parasta olisi löytää EU-tasolla yhteinen ratkaisu”, Orpo vastasi Talouselämälle.

Puolueiden eduskuntaryhmät ovat olleet kuluvalla viikolla koolla kesäkokouksissaan. Niiden perusteella ympäristö ja ilmaston muutos näyttää nousevan vaaliteemaksi. Sekä sosialidemokraatit että kokoomus esittelivät ilmastotavoitteitaan ja keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä totesi puheessaan, että Suomesta on tehtävä ilmastotaistelun suurvalta.

Uusi Suomi kysyi SDP:ltä ja keskustalta, mitä mieltä ne ovat lentoverosta. Sdp suhtautuu veroon varauksella.

”Sdp esittää kestävän kehityksen arvonlisäveroa, jossa yksittäisten pisteverojen (lentovero, muovivero, sokerivero) sijaan kaiken toiminnan ympäristövaikutus huomioitaisiin verotuksessa. Lentoveron vaikutukset on tutkittava huolellisesti”, vastaa puolueen eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava Timo Harakka tekstiviestissä.

Pitäisikö siis demareidenkin mielestä lentoveroa harkita vakavasti?

”Tutkitaan sentään ensin huolella vaikutukset”, Harakka vastaa tarkentavaan kysymykseen.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on vastauksessaan vielä kriittisempi ja käytännössä torppaa veron tässä vaiheessa.

”Hyvät lentoyhteydet ovat erittäin tärkeä asia sekä Suomen sisällä ja Suomesta maailmalle. Lentäminen on varsin arvokasta muutoinkin, eikä siihen enää isoa lisähintaa kaivata. On myös tärkeää, että edelleen vahvistamme Helsingin asemaa kansainvälisen lentoliikenteen keskeisenä hubina, solmukohtana. Uusi vero voisi toimia tätä vastaan”, Kaikkonen viestittää Uudelle Suomelle.

”Emme näe lentoveroa tässä kohtaa perustelluksi, mutta Ruotsin kokemuksia on hyvä seurata. Lentoliikenteen ilmastovaikutuksiakaan ei pidä vähätellä.”

Sdp, kokoomus, keskusta ja vihreät ovat pysytelleen neljän suosituimman puolueen joukossa puoluekannatusmittauksissa. Eduskuntavaalit on määrä käydä ensi huhtikuussa.

Vihreistä on hämmästelty muiden puolueiden ilmastopuheita ja esimerkiksi kansanedustaja Emma Kari haukkui kokoomuksen ympäristölinjaukset ”yhdeksi vuoden epärehellisimmistä papereista”.

”Nyt kun myös keskusta ja kokoomus ovat muuttuneet ympäristöpuolueiksi, kuulisin mielelläni: Millä aikataululla puolueet ovat valmiita karsimaan ilmastolle haitallisia tukia? Sipilän hallitus ei ole niihin koskenut vaan päinvastoin lisännyt niitä”, Kari twiittasi.