Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) kertoo, että valiokunta kokoontuu heti maanantaina ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään sote-uudistusta.

”Eiköhän tässä ala olla suhteellisen kiire”, Kiuru sanoo.

Sote-uudistusta on viime viikot käsitellyt eduskunnan perustuslakivaliokunta, joka valvoo, että uudet lait ovat Suomen perustuslain mukaisia. Nyt perustuslakivaliokunta esitti useita muutoksia sote-pakettiin. Selvää perustuslaillista estettä sote-lakien säätämiselle ei kuitenkaan ole.

”Me lähdemme nyt työskentelemään. Valiokunta on tänään päättänyt aikatauluista ja lähdemme liikkeelle siitä, että ensimmäinen sote-uudistusta koskeva kokous pidetään maanantaina kello 11 alkaen. Silloin saamme tilanneraportin tästä perustuslakivaliokunnan lausunnosta”, Kiuru sanoo heti perustuslakivaliokunnan lausunnosta pidetyn tiedotustilaisuuden jälkeen.

Eduskunnan puhemiesneuvosto on linjannut jo istuntosuunnitelmassaan, että kaikkien valiokuntien mietintöjen takaraja täysistuntoon tuomiselle on maaliskuun 5. päivä. Se tarkoittaa, että sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on perjantaista lukien puolitoista viikkoa aikaa saada oma mietintönsä valmiiksi.

”Kyllä täällä on tiedossa, että valiokunnan työaikaa on käytännössä enää reilu viikko.”

”Toivomme, että tämän päivän tietojen pohjalta, että valtioneuvosto antaisi vastineensa mahdollisesti tiistain ja keskiviikon aikana. Jos näiden tietojen valossa mennään, niin käytännössä se teettää kyllä mukavasti vapaa-ajan ongelmia ensi viikolle”, Kiuru toteaa.

Kiuru ei halua ottaa suoraan kantaa, ehtiikö valiokunta saada oman mietintönsä sote-uudistuksesta valmiiksi.

”Voi sanoa, että tässä on paljon asioita ja ongelmia, jotka ovat valiokunnalle tuttuja ja osin samoja”, Kiuru toteaa.

Selvästi varmemmalla kannalla on hallituspuolue keskustan kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen.

”Aikaa on vähän, mutta riittävästi, jos halua ja kykyä etenemiseen löytyy”, Heikkinen toteaa tiedotteessaan.

”Niin kuin on nähty, niin kyllä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on kova työmoraali. Sellainen valiokunta joka on istunut yksistään yli 400 työtuntia selvittämässä näitä silloisen, viime kesäisen vastineen yksityiskohtia, niin sillä porukalla kestää lihakset tämän reilun viikon”, Kiuru sanoo.