Kuvatoimisto EPA:n julkaisema kuva iranilaisesta raskasvesireaktorista.Kuva: EPA / All Over Press

Kansainväliset diplomaatit odottavat kauhulla YK:n alaisen kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n raporttia Iranin ydinohjelmasta.

IAEA:lta ei odoteta varsinaista uutta tietoa Iranista, mutta vuodesta 2003 laadittujen raporttien julkaiseminen odotetaan käynnistävän sanasodan länsimaisten tiedustelupalveluiden välille.

Yhdysvaltojen virallinen kanta on se, ettei Iran ole tavoitellut ydinasetta sitten vuoden 2007. Keskustiedustelupalvelu CIA ei ole saanut tämän jälkeen todisteita ydinaseohjelman jatkumisesta, vaan maa olisi tietojen mukaan keskittynyt rauhanomaiseen atomienergiaan.

Toista mieltä ovat kuitenkin Britannia, Ranska ja Israel, joiden mielestä Iranin on jo ehkä onnistunut kehittää ydinase yhteistyössä Venäjän asevoimien kanssa.

Nyt IAEA:n raportissa Iranin valmius ja pyrkimys ydinaseeseen on tarkoitus todeta ensimmäistä kertaa kiistattomasti.

Esimerkiksi Israel on pitänyt Iranin ydinohjelmaa suorana uhkana itselleen ja ilmoittanut olevansa valmis jopa sotilaalliseen iskuun uhan torjumiseksi.

Viime vuonna Israel tai Yhdysvallat - tai molemmat yhdessä - kehittivät tietokonevirus Stuxnetin, joka levisi Iranin ydinohjelmassa käytettyihin tietokoneisiin. Virus aiheutti mittavat tuhot Iranin sentrifugeissa ja viivästyttivät iranilaisten tutkimustyötä.

Varoitus

Eilen Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov varoitti länsimaita "vakavasti" hyökkäämästä Iraniin. Lavrovin varoitus tulee vain muutama päivä sen jälkeen, kun brittilehti The Guardian paljasti Yhdysvaltojen suunnittelevan jo ohjusiskua Iranin ydinlaitoksiin.

Lehden mukaan Britannia ja sen armeija olisi ehdoitta Yhdysvaltain tukena, jos hyökkäys Iraniin alkaisi.

Suomalainen Lähi-idän asiantuntija maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen pääopettaja Juha-Antero Puistola sanoi kaksi viikkoa sitten Uudelle Suomelle, että länsivaltojen hyökkäys Iraniin voisi käynnistää jopa suursodan Arabian niemimaalla.

Puistolan arvion mukaan sotilaallinen isku Iraniin käynnistäisi ketjureaktion, jossa Iran todennäköisesti hyökkäisi Israeliin. Israel ei puolestaan voisi olla vastaamatta hyökkäykseen.

Noin kuukausi sitten Yhdysvalloissa paljastui salajuoni, jonka tarkoitus oli salamurhata Saudi-Arabian Yhdysvaltain-suurlähettiläs tämän asemapaikassa. Juoni tyrehtyi, kun USA:n liittovaltion poliisi pidätti iskun suunnitelleen miehen.

Nyt vangittuna oleva mies kertoi, että hän sai apua teolleen Iranin tiedustelupalvelulta. Iran ja Saudi-Arabia ovat taistelleet vaikutusvallasta Arabian niemimaalla. Saudit ovat Yhdysvaltain liittolaisia.

Kiristyy

Russia Today kertoi marraskuun alussa, että Israel suoritti ohjuskokeen keskipitkän matkan ohjuksella, joka on kykenevä kuljettamaan ydinkärjen Välimereltä Iraniin.

RT:n raportin mukaan Yhdysvallat on jo ollut käytännössä sotatilassa Iranin kanssa vuodesta 2007. Samaan yhtyy The Guardianin Julian Borges, jonka mukaan USA:n tiedustelupalvelu on käynyt salaista sotaa Irania vastaan erilaisilla kyseenalaisilla keinoilla jo vuosia.

Iranilaisten ydinfyysikoiden raportoidaan kadonneen ulkomaanmatkoillaan ja osa ydinohjelman parissa työskennelleistä tiedemiehistä on löydetty kuolleina.

Erityisen kireät välit on Israelilla ja Iranilla. Maiden johtajat ovat nokitelleet sotilaallisella iskulla useita kertoja tällä viikolla, viimeksi viikonloppuna.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA aikoo julkaista raporttinsa tällä viikolla.

Tämän artikkelin pohjana on käytetty BBC:n, Bloombergin, Haaretzin, The Guardianin, Russia Todayn ja Uuden Suomen arkiston juttuja.