Uusia asuntolainoja nostettiin tammikuussa vähiten 20 vuoteen, mikä kertoo paljon tämän hetken asuntomarkkinoista.

Tämä näkyy voimakkaasti uudistuotantoprojekteissa.

”Uudiskohteen tapauksessa, ja korostuneesti tässä markkinatilanteessa, tarvitaan kuitenkin yleensä puolet tai vähemmän ennakkovarausastetta. Kohteet jäävät käynnistämättä, kun niin montaa rohkeata ei ole yhdenaikaisesti”, sanoo SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola Markkinaraadin lähetyksessä.

Uudiskohteiden hinnat eivät ole vielä kovin paljon joustaneet alaspäin. Nähdäänkö sielläkin vielä tuntuvia alennuksia?

”Luulen ettei kovin paljon”, sanoo Sipola.

”Inflaatio kertoo siitä. Pohjatonta joustovaraa ei ole. Isompaan pudotukseen ei oikeastaan ole mahdollisuuksia, paitsi sitten, jos tätä jatkuu pitempään, ja nähdään esimerkiksi tonttimaan hinnassa joustoja.”

Vanhojen asuntojen hinnoista on nyt raapaistu korona-ajan tuoma lisä pois, ja alla on aika kova lattia, arvioi Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo.

”Isompaan negatiiviseen kierteeseen ei tällä kehityksellä ole oikein aineksia.”

Tästä kovin paljon alemmaksi ei enää asuntokauppa ja -rakentaminen tule painumaan, hän ennustaa.

Viime vuosina rakentajat ovat suosineet asuntotuotannossa pieniä asuntoja, jotka ovat olleet erityisesti sijoittajien suosiossa. Nyt sijoittajat ovat kaikonneet markkinoilta. Pitäisikö rakentajien tarjota enemmän perheasuntoja?

”En tiedä onko se tarjonnasta riippuvaista, minkälaisia ruokakuntia meillä on”, Sipola kuittaa.

Myös kustannusero maaseudun ja kaupungin välillä perustelee pienten asuntojen rakentamista kasvukeskuksiin, hän muistuttaa.

”Mutta se on minusta älyttömän surullista, että joka ikinen huoneistokoko pakataan koko ajan pienemmäksi ja pienemmäksi. Se on kehitys, joka ei voi loputtomiin jatkua.”

”Kyllä minäkin ajaisin mieluusti isommalla veneellä ensi kesänä, mutta siihen ei nyt ole varaa”, veistelee Vihmo.

Pienten asuntojen hinnat ovat toisaalta nyt sellaisessa paineessa, että sijoittajien kysyntä saattaa väliaikaisesti ohjautua toisentyyppisiin asuntoihin, sanoo yrityspankkiiri Elina Puhakainen Aktiasta.

Toimistokysyntä on Sipilän selvästi elpymässä, kun yritykset etsivät uusia ratkaisuja läsnä- ja etätyön tekemisen yhdistelyyn.

”Mutta sitten pankit alkavat rajoittaa sijoittajien vieraan pääoman saatavuutta, jolloin tulppa siirtyy teidän puolelle”, Sipola sanoi Puhakaisen suuntaan.

Katso Puhakaisen vastaus Sipolalle oheisesta videosta.

LUE MYÖS: