Kokoomuslaisten kovasanaiset ulostulot hallitustunnusteluihin liittyen ovat jatkuneet perjantaina. Puolueen konkarikansanedustaja Ben Zyskowicz linjaa BenTV-videoblogissaan suorin sanoin, etteivät vasemmistoliiton ajatukset ole yhteen sovitettavissa kokoomuksen kanssa.

”Sanon aivan suoraan: jos Antti Rinne hallitustunnustelijana meinaa kutsua vasemmistoliiton Säätytalolle neuvottelemaan hallitukseen menemisestä, niin saa varautua siihen, että kokoomus ei sinne tule vaikka kutsuttaisiin”, Zyskowicz toteaa.

Hän kertoo tutustuneensa vasemmistoliiton vastauksiin Rinteelle ja sanoo puolueen ajatusten eroavan kokoomuksen ajatuksista kuin yö päivästä.

”Näin ollen, kun vasemmistoliitto vaatii miljardien veronkiristyksiä ja vaatii huikeita menon lisäyksiä, ne ovat sellaisia ajatuksia, jotka eivät ole yhteen sovitettavia kokoomuksen ajatusten kanssa.”

Kokoomuksen tuore kansanedustaja Heikki Vestman puolestaan kirjoittaa blogissaan, että vasemmiston vastaukset Antti Rinteelle ovat niin kaukana realismista, että on mahdoton nähdä kokoomusta vasemmiston kanssa samassa hallituksessa.

”Tulevien sukupolvien piikkiin velaksi eläminen ei ole oikein. Julkisen talouden heikentäminen kestämättömillä lisämenoilla olisi lastemme tulevaisuuden kurjistamista. Julkiseen talouteen tulisi päinvastoin kerryttää puskureita pahan päivän varalle. Miljardien punavihreitä vaalilupauksia ei voida rahoittaa myöskään repimällä enempää työtä tekevien ja yrittäjien selkänahasta. Työnteon, yrittämisen ja omistamisen veroraipalle on sanottava ei. Sen sijaan tulevan hallituksen tulee tehdä päätöksiä, joilla ahkeruudesta palkitaan oli sitten opiskelija, palkansaaja, yrittäjä tai eläkeläinen”, hän kommentoi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ilmoitti jo torstaina, ettei näe edellytyksiä kokoomuksen ja vasemmistoliiton hallitusyhteistyölle. Lue tarkemmin: Kova hallituslinjaus kokoomuksesta – Li Andersson: ”Näyttää itkupotkuraivarilta”

Perjantaina huomiota on herättänyt kokoomuksen kansanedustajan Terhi Koulumiehen näkemys, jonka mukaan kokoomuksen kannattaa ylläpitää keskusteluyhteyttä perussuomalaisten kanssa.

Zyskowicz korostaa, että vaalitulosta on demokratiassa kunnioitettava.

”Perussuomalaiset sai erittäin hyvän vaalituloksen. Näin ollen emme hyväksy sitä, että heitä lähtökohtaisesti syrjittäisiin hallitusneuvotteluissa. Heihin pitää suhtautua asiapohjalta, niin kuin me vasemmistoliittoon, yhdenvertaisesti muiden puolueiden kanssa. ”

Vasemmistoliitosta on kuittailtu kokoomukselle perjantain aikana kovin sanoin. Puolueen puoluehallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Lohikoski arvioi kokoomuksen oikeistolaistuneen.

”Kokoomuksen oikeistolaistumisesta kertoo se, että se flirttailee persujen kanssa ja pyrkii pelaamaan vasemmiston ulos. Kannattaa katsoa miten Espanjassa oikeistolle kävi kun se lähti matkimaan äärioikeistoa. Surkea lopputulos. Haluaako kokoomus marginalisoitua”, hän kysyy Twitterissä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolestaan totesi perjantaina, että liberaaleja arvoja vaaliva oikeisto on katoamassa.

Lue myös: Nokittelu hallituksesta uusille kierroksille: ”Kokoomusta ei kiinnosta ihmisoikeudet, kaveeraaminen äärioikeistolaisen puolueen kanssa kylläkin”

Antti Rinne aloittaa eduskuntaryhmien tapaamisen ensi sunnuntaina.

Ensimmäisenä hän tapaa kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kello 14. Sunnuntai-iltapäivän aikana Rinne tapaa myös perussuomalaisen eduskuntaryhmän ja keskustan eduskuntaryhmän.

Hallitustunnustelut jatkuvat maanantaina kello 15, jolloin Rinne tapaa vihreän eduskuntaryhmän. Sen jälkeen seuraavat vasemmistoliiton eduskuntaryhmä, ruotsalainen eduskuntaryhmä ja viimeisenä kello 18 kokoomuksen eduskuntaryhmä.

Keskiviikkona 8.5. on määrä olla selvillä, mitkä puolueet lähtevät sdp:n kanssa varsinaisiin hallitusneuvotteluihin.

Lisää aiheesta:

Antti Rinteen aikataulu julki: Ensimmäisenä kd, viimeisenä kokoomus

Antti Rinne: ”Mikään puolue ei ole tipahtanut pois” – Perussuomalaisilta vaaditaan täsmennystä