Etelä-Suomen yllä havaittiin tiistai-iltana poikkeuksellisen kirkas tulipallo. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan kello 20.45 havaittu tulipallo näkyi taivaalla lähes 10 sekunnin ajan.

Ursan julkaiseman Tähdet ja avaruus -lehden mukaan havaintoja tulipallosta on tullut koko Etelä-Suomen alueelta, aina Vetelistä ja Konnevedeltä asti. Tulipallon havaitsijat raportoivat ilmiön olleen väriltään kellertävän ja vihertävän välillä.

- Näin paljon havaintoja yksittäisestä tulipallosta saadaan harvemmin kuin kerran vuodessa, kertoo matemaatikko Esko Lyytinen Ursan tulipallotyöryhmästä.

Uusi Suomi kertoi vasta toissapäivänä, että jokakeväinen tulipalloilmiö ihmetyttää Yhdysvaltain avaruushallintoa Nasaa. Tulipallojen määrä kasvaa joka kevät, mutta Nasa ei ole pystynyt selittämään, mistä tämä johtuu.

Eilisiltainen meteori aiheutti jopa hälytyksen ilmaliikenneonnettomuudesta Pirkanmaalla. Tulipallon nähnyt henkilö oli luullut lentokoneen putoavan maahan, kertoo Yle Uutiset.

Tulipallo on kirkas meteori.

- Se on joko komeetasta tai asteroideista tullut kappale, joka on iskeytynyt maan ilmakehään. Ne ovat joko kiveä, rautaa tai hiekansekaista jäätä, kertoo Ursan meteorijaoston vetäjä Markku Nissinen Ylelle.

Jos tulipallosta selviytyi maanpinnalle asti meteoriitti, se luultavasti päätyi Suomenlahden suunnalle, Ursa arvioi.